Składniki:
- 60 dag wołowiny (łopatki, rostbefu)
- po pół czerwonej i żółtej papryki
- 1 cebula
- 0,5 szklanki śmietany 12-proc.
- 2–3 łyżeczki musztardy
- szklanka bulionu warzywnego
- łyżeczka koncentratu pomidorowego lub pasty paprykowej
- łyżeczka mąki
- mielona papryka słodka i ostra
- 3–4 łyżki oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Pokrój w poprzek włókien na cztery plastry, rozbij tłuczkiem. Posol z obu stron.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Z połówek papryki usuń gniazda nasienne. Pokrój papryki w słupki.
- Mięso posmaruj musztardą, ułóż cebulę i paprykę, zwiń, obwiąż nitką. Obsmaż na oleju.
- Zrazy przełóż do rondla, zalej bulionem i śmietaną wymieszaną z mąką i koncentratem pomidorowym.
- Dopraw mieloną papryka, solą oraz pieprzem. Duś pod przykryciem około 40 minut.