Przygotowanie: 30 min
Duszenie: ok. 60 min
Porcja: ok. 350 kcal
Przepis na 6 porcji:
- ok. 1,3 kg pałeczek i podudzi kurczaka
- 3 średnie marchewki
- 2 cebule
- 3 gałązki selera naciowego
- 1/2 litra jasnego piwa
- słodka i ostra mielona papryka
- tymianek
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- kilka łyżek oleju do smażenia mięsa
Sposób wykonania:
1. Pałeczki i podudzia kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj słodką i ostrą mieloną papryką, tymiankiem, solą i pieprzem. Na patelni z metalową rączką rozgrzej kilka łyżek oleju, włóż przygotowane mięso i obsmaż, mieszając.
2. Marchew obierz i pokrój w duże kawałki. Cebulę obierz, opłucz i pokrój w cienkie półplasterki. Gałązki selera naciowego pokrój na średniej wielkości kawałki. Rozdrobnione warzywa dodaj do podsmażonego mięsa i smaż, mieszając, około 3 min. Następnie wlej piwo, oprósz szczyptą soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Duś pod przykryciem około godziny na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
3. Patelnię odkryj i wstaw ją do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Zapiekaj około 15 min, aż skórka na mięsie się zrumieni. Gotową potrawę wyjmij, podziel na porcje. Podawaj z pieczywem lub ugotowanym na sypko ryżem długoziarnistym.
Kulinarne inspiracje - forum >>
Złociste pałeczki kurczaka
Potrawa zyska egzotyczny aromat, jeśli do duszenia warzyw z mięsem dodasz szczyptę łagodnego curry