Złociste pałeczki kurczaka

Potrawa zyska egzotyczny aromat, jeśli do duszenia warzyw z mięsem dodasz szczyptę łagodnego curry
/ 18.02.2011 14:44

Przygotowanie: 30 min
Duszenie: ok. 60 min
Porcja: ok. 350 kcal

Przepis na 6 porcji:

- ok. 1,3 kg pałeczek i podudzi kurczaka
- 3 średnie marchewki
- 2 cebule
- 3 gałązki selera naciowego
- 1/2 litra jasnego piwa
- słodka i ostra mielona papryka
- tymianek
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- kilka łyżek oleju do smażenia mięsa

Sposób wykonania:
1. Pałeczki i podudzia kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj słodką i ostrą mieloną papryką, tymiankiem, solą i pieprzem. Na patelni z metalową rączką rozgrzej kilka łyżek oleju, włóż przygotowane mięso i obsmaż, mieszając.

2. Marchew obierz i pokrój w duże kawałki. Cebulę obierz, opłucz i pokrój w cienkie półplasterki. Gałązki selera naciowego pokrój na średniej wielkości kawałki. Rozdrobnione warzywa dodaj do podsmażonego mięsa i smaż, mieszając, około 3 min. Następnie wlej piwo, oprósz szczyptą soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Duś pod przykryciem około godziny na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.

3. Patelnię odkryj i wstaw ją do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Zapiekaj około 15 min, aż skórka na mięsie się zrumieni. Gotową potrawę wyjmij, podziel na porcje. Podawaj z pieczywem lub ugotowanym na sypko ryżem długoziarnistym.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA