Przygotowanie 30 min
Porcja ok. 360 kcal
Przepis na 4 porcje:
- 1 kg małych cukinii
- 15 dag masła
- 4 żółtka
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 125 ml bulionu warzywnego (domowego lub z kostki)
- łyżka soku z cytryny
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Cukinie umyj, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie ostrym nożem przytnij ich końce.
- Na sos: zagotuj w rondelku wino z bulionem. Ostudź, wymieszaj z żółtkami. Następnie naczynie wstaw do większego garnka z gorącą wodą. Ubijaj sos na parze, aż zgęstnieje, dodając stopniowo po kawałku masło. Sos dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i świeżo zmieloną gałką muszkatołową. Trzymaj w cieple.
- Przygotowane cukinie włóż do osolonego wrzątku. Ugotuj al dente 8–10 minut, w zależności od ich wielkości. Osącz na sicie, ułóż na talerzu i podawaj z sosem.