Zioła o właściwościach uspokajających

Zioła o właściwościach uspokajających.
Na niektóre przypadłości zwykłe lekarstwa nie pomagają. Warto wtedy sięgnąć po rozwiązania nietypowe. Wiele ziół już od dawien dawna ma działanie lecznicze, uspokajające czy relaksujące. Oto lista najważniejszych i najbardziej popularnych ziół wraz ze sposobem przygotowania naparów na ich bazie.
/ 13.02.2012 09:57
Zioła o właściwościach uspokajających.

Mięta – zioło najbardziej znane, wspomagające procesy trawienne, przydatne w stanach napięcia nerwowego, a przy tym wspomagające funkcjonowanie układu pokarmowego. Polecana przy problemach żołądkowych.

Jak przygotować herbatę miętową?

Zaparzamy ok. 10 świeżych listków mięty, zalewamy gorącą wodą i parzymy przez ok.10 minut pod przykryciem. Można ją podawać na zimno lub na ciepło. Herbata jest polecana szczególnie na lato, bo skutecznie łagodzi pragnienie i orzeźwia.
 
Melisa - podobnie jak mięta m działanie uspokajające i relaksujący, wpływa w sposób korzystny na fizyczne i psychiczne samopoczucie, zawiera przeciwutleniacze, które chronią przed szkodliwym działaniem wolnym rodników.

Zobacz także: Jak uprawiać zioła w domu?

Jak przygotować herbatkę z melisy?

Melisę lekarską powinno parzyć się we wrzątku pod przykryciem. Na szklankę wody przypada łyżeczka ziół. Czas parzenia to 10-15minut.

Lawenda - to zioło polecane w stanach napięcia nerwowego, skutecznie zwalcza fizyczne objawy spowodowane stresem; bóle głowy, migrenę i bezsenność, łagodzi depresje. Pozwala się zrelaksować.  Doskonale dezynfekuje, udrażnia drogi oddechowe,zmniejsza bóle mięśni. Napar z jej kwiatów ma pozytywny wpływ na problemy trawienne. Herbatkę lawendową z dodatkiem mięty warto stosować do zwalczania objawów grypy lub przeziębienia.

Jak przygotować herbatę lawendową z dodatkiem mięty?

Do przygotowania potrzebujemy łyżeczkę kwiatów lawendy i  łyżeczkę liści mięty pieprzowej zalewamy te zioła 1 szklanką wrzątku i parzymy pod przykryciem przez 10 minut. Następnie zioła przecedzamy. Otrzymany napar można dosłodzić miodem.

Korzenie kozłka lekarskiego (znanego szerzej jako waleriana) – zioło o działaniu uspokajającym i nasennym. Zalecany w stanach nadmiernego napięcia nerwowego, przy nadmiernym stresie, zaburzeniach  układu pokarmowego na tle nerwowym.

Zobacz także: Tea time - rytuał picia herbaty

Jak przyrządzić napar z kozłka lekarskiego?

Łyżkę surowca zalewamy szklanką wrzątku i parzymy pod przykryciem przez  ok. 20 minut. Zaleca się picie 0,5 szklanki naparu dwa razy dziennie.

Dziurawiec – korzystnie wpływa na układ pokarmowy, ma działanie żółciopędne, przeciwzapalne, pobudza trawienie, może zmniejszać objawy depresji, łagodzi napięcie przedmiesiączkowe, wzmacnia układ  nerwowy.

Herbata z dziurawca - sposób przygotowania

2 łyżki suszonych ziół zalewamy szklanką wrzątku i parzymy pod przykryciem przez 10 minut.
0,5 szklanki otrzymanego naparu pić 2-3 razy dziennie przed posiłkami.

Herbata szczególnie polecana dla osób cierpiących na nadciśnienie.
   
Głóg - kwiatostan i owoce – działanie  rozkurczowe na naczynia krwionośne, działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i moczopędne.

Chmiel - właściwości przeciwzapalne i moczopędne

Męczennica cielista – działa również rozkurczowo na mięśnie jelit, macicy, naczyń krwionośnych;

Herbata ziołowa na bezsenność

Potrzebujemy  40 g melisy, 30 g chmielu i 30 g męczennicy. Zioła zalewamy szklanką wrzątku i parzymy pod przykryciem przez ok. 15 minut.

O właściwościach leczniczych ziół doskonale wiedziały nasze babcie, więc my też powinniśmy korzystać z dobrodziejstw natury.

Zobacz także: Jakie przyprawy i zioła do potraw z grilla?

Redakcja poleca

REKLAMA