Kluski ziemniaczane ze szpinakiem - przepis składniki i przygotowanie

Idealne jako samodzielne danie lub dodatek do mięs!
Weronika Kwaśniak / 19.05.2015 07:01
DRUKUJ PRZEPIS
Kluski ziemniaczane ze szpinakiem - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia
  • 3 garście świeżego szpinaku albo 15 dag mrożonych liści
  • łyżka masła
  • ząbek czosnku
  • ok. 10 dag mąki pszennej
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • jajko
  • sól
Przygotowanie:

Zobacz przepis na kluski ziemniaczane ze szpinakiem!

  1. Ziemniaki przełóż na stolnicę, wytłucz.
  2. Szpinak opłucz, posiekaj, przesmaż na maśle z posiekanym czosnkiem.
  3. Dopraw solą i pieprzem, wystudź.
  4. Do ziemniaków dodaj mąkę, jajko, szpinak i dużą szczyptę soli.
  5. Szybko zagnieć zwartą masę.
  6. Formuj z niej kulki, kładź na osolony wrzątek i gotuj 2-3 minuty.

Zobacz inne przepisy na dania ze szpinakiem:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA