Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- ok. 1,5 kg surowej szynki wieprzowej
- 1 l przegotowanej, zimnej wody
- ziele angielskie
- listek laurowy
- majeranek
- mielona papryka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na szynkę z pieca!
- Szynkę opłucz.
- Do wody dodaj przyprawy (marynata powinna być dość słona) i wymieszaj, by rozpuściła się sól.
- Włóż do niej mięso, odstaw w chłodne miejsce na około 12 godzin.
- Szynkę wyjmij z marynaty, osącz.
- Przełóż do brytfanny, piecz około 20 minut w 200°C.
- Po tym czasie mięso zalej gorącą wodą i piecz jeszcze około 50 minut.
- Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź szpikulcem, czy pieczeń jest gotowa (płyn wypływający z mięsa po nakłuciu powinien być przezroczysty, jeśli ma różową barwę szynkę trzeba dopiec).