Liczba porcji: 12
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 1, 5 kg szynki
Farsz:
- 2 cebule
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 30 dag zielonego groszku
- 1 pęczek natki
- 1 czubate łyżki parmezanu
- 2 duże jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 3 łyżki masła
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na szynkę pieczoną z warzywami!
- Mięso natrzyj solą i pieprzem.
- Odstaw do lodówki na godzinę.
- Groszek rozmroź.
- Cebulę oraz czosnek posiekaj.
- Przesmaż na maśle.
- Wymieszaj z groszkiem, parmezanem, posiekaną natką.
- Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Połową farszu nadziej mięso. Zaszyj.
- Ułóż w foremce, polej kilkoma łyżkami oleju i piecz w 185 stopniach przez godzinę i 20 minut.
- Resztę farszu rozgnieć widelcem lub lekko zmiksuj z jajkami oraz bułką tartą.
- Tak powstałą masą obłóż mięso i piecz kolejne 15-20 minut.
- Podawaj np. z mini pomidorkami duszonymi z plasterkami szalotki.