Spaghetti z warzyw przyrządzane na bazie cukinii lub marchewki ciekawie komponuje się z kremowymi sosami. Za pomocą spiralizera uzyskamy cienkie nitki z warzyw przypominające makaron spaghetti. Zobacz jak przygotować doskonałe danie na bazie warzyw!
Spaghetti z cukinii
Oto składniki na spaghetti z cukinii:
- duża cukinia
- 3-4 pieczarki
- 4 łyżki śmietany
- ząbek czosnku
- bulion warzywny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić spaghetti z cukinii?
Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy na drobne plasterki. Cukinię kroimy za pomocą spiralizera na długie spaghetti. Bulion podgrzewamy na patelni, doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i śmietaną. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut do zredukowania sosu. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos łączymy z cukinią i podajemy razem ze startym parmezanem. Tak przygotowane spaghetti z cukinii to ciekawy sposób na lekkie i dietetyczne danie.
Makaron z marchewki
Oto składniki na makaron z marchewki:
- 3 marchewki
- bulion warzywny
- pierś z kurczaka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Jak zrobić makaron z marchewki?
Marchewki dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy za pomocą spiralizera w formie spaghetti. Pierś z kurczaka kroimy na plasterki i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni przez około 8 minut do zbrązowienia. Następnie zalewamy bulionem warzywnym i dodajemy mąką kukurydzianą. Sos z kurczakiem podajemy na spaghetti z marchewki. Tak przyrządzone danie jest idealną odmianą dla typowego makaronu na bazie mąki i jaj.
Tagliatelle z cukinii
Oto składniki na tagliatelle z cukinii:
- 2 średnie cukinie
- passata pomidorowa
- 300 g mięsa mielonego wołowego
- starty parmezan
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić tagliatelle z cukinii?
Cukinie dokładnie myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy na tarce na bardzo cienkie plasterki i odstawiamy do wyschnięcia. Mięso wołowe doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na rozgrzanej patelni przez około 10 minut. Zalewamy passatą pomidorową. Makaron z cukinii układamy na talerzu i zalewamy przygotowanym sosem. Dodajemy starty parmezan. Tak przyrządzone danie ciekawie komponuje się z octem balsamicznym.