SPAGHETTI: spaghetti cukinii, spaghetti z marchewki i inne

spaghetti warzywne fot. Fotolia
Spaghetti z warzyw to doskonały pomysł na lekki i dietetyczny obiad – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 16.10.2017 14:29
spaghetti warzywne fot. Fotolia

Spaghetti z warzyw przyrządzane na bazie cukinii lub marchewki ciekawie komponuje się z kremowymi sosami. Za pomocą spiralizera uzyskamy cienkie nitki z warzyw przypominające makaron spaghetti. Zobacz jak przygotować doskonałe danie na bazie warzyw!

Spaghetti z cukinii

Oto składniki na spaghetti z cukinii:

  • duża cukinia
  • 3-4 pieczarki
  • 4 łyżki śmietany
  • ząbek czosnku
  • bulion warzywny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić spaghetti z cukinii?

Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy na drobne plasterki. Cukinię kroimy za pomocą spiralizera na długie spaghetti. Bulion podgrzewamy na patelni, doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i śmietaną. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut do zredukowania sosu. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos łączymy z cukinią i podajemy razem ze startym parmezanem. Tak przygotowane spaghetti z cukinii to ciekawy sposób na lekkie i dietetyczne danie.

Makaron z marchewki

Oto składniki na makaron z marchewki:

  • 3 marchewki
  • bulion warzywny
  • pierś z kurczaka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Jak zrobić makaron z marchewki?

Marchewki dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy za pomocą spiralizera w formie spaghetti. Pierś z kurczaka kroimy na plasterki i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni przez około 8 minut do zbrązowienia. Następnie zalewamy bulionem warzywnym i dodajemy mąką kukurydzianą. Sos z kurczakiem podajemy na spaghetti z marchewki. Tak przyrządzone danie jest idealną odmianą dla typowego makaronu na bazie mąki i jaj.

Tagliatelle z cukinii

Oto składniki na tagliatelle z cukinii:

  • 2 średnie cukinie
  • passata pomidorowa
  • 300 g mięsa mielonego wołowego
  • starty parmezan
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić tagliatelle z cukinii?

Cukinie dokładnie myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy na tarce na bardzo cienkie plasterki i odstawiamy do wyschnięcia. Mięso wołowe doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na rozgrzanej patelni przez około 10 minut. Zalewamy passatą pomidorową. Makaron z cukinii układamy na talerzu i zalewamy przygotowanym sosem. Dodajemy starty parmezan. Tak przyrządzone danie ciekawie komponuje się z octem balsamicznym.

Zobacz inne przepisy na obiad

Redakcja poleca

REKLAMA