Jak zrobić sos do spaghetti z koncentratu i pomidorów z puszki?

Jak zrobić spaghetti z koncentratu przepis fot. Adobe Stock, gkrphoto
Jak zrobić sos do spaghetti z koncentratu, aby był pyszny i smakował idealnie? Możesz wykorzystać przecier pomidorowy albo pomidory z puszki. Tak przygotowany sos będzie świetny np. do spaghetti bolognese. Zobacz, jak przygotować idealny sos na bazie koncentratu i ciesz się smakiem swojego spaghetti.
Edyta Liebert / 26.04.2022 09:24
Jak zrobić spaghetti z koncentratu przepis fot. Adobe Stock, gkrphoto

Jak zrobić sos do spaghetti z koncentratu i czy to w ogóle jest możliwe? Rodzaje sosów do spaghetti (homarowy, carbonara, arabiatta) zachęcają do testowania, ale domowy sos bolognese z pomidorów swoją popularnością bije na głowę inne. Możesz zrobić go ze świeżych pomidorów, krojonych z puszki lub koncentratu. 

Spis treści:

  1. Jak zrobić sos do spaghetti z koncentratu?
  2. Sos do spaghetti z pomidorów z puszki
  3. Jak zrobić idealny sos do spaghetti?
  4. Jak pasteryzować sos do spaghetti?

Jak zrobić sos do spaghetti z koncentratu?

Sos do spaghetti możesz zrobić z koncentratu pomidorowego i mieć pewność, że będzie smakował całej rodzinie.

Składniki:

  • 300 ml płynnego przecieru pomidorowego,
  • 5-6 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz,
  • oregano,
  • 3 łyżki oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż na oleju, a następnie dodaj przecier i koncentrat.
  2. Wymieszaj dobrze i pozostaw na małym ogniu. Sos musi się zredukować. Co jakiś czas mieszaj, aby nic się nie przypaliło.
  3. Kiedy sos będzie już odpowiednio gęsty, dodaj przyprawy. Tak przygotowany sos możesz wymieszać z mięsem mielonym lub polać makaron z przygotowanymi wcześniej klopsikami.

jak zrobić spaghetti z koncentratu
fot. Jak zrobić sos do spaghetti z koncentratu/Adobe Stock, Fischer Food Design

Sos do spaghetti z pomidorów z puszki

Składniki:

  • 800 g pomidorów krojonych z puszki,
  • 40 dag mięsa mielonego, np. wieprzowego, wołowo-wieprzowego (może być też drobiowe),
  • 1 cebula średniej wielkości,
  • 1 ząbek czosnku,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól, pieprz
  • oregano,
  • bazylia,
  • 1 łyżka cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  2. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulkę, następnie dodaj czosnek.
  3. Do cebuli i czosnku dodaj mięso, smaż je ok 5-7 minut na średnim ogniu.
  4. Dodaj oregano, bazylię oraz cukier. Powinny oblepić mięso.
  5. Pomidory przelej do wysokiego naczynia i zblenduj, by powstał sos. Dopraw solą i pieprzem. Już prawie masz sos do spaghetti!
  6. Zblednowane pomidory przelej na patelnię i gotuj tak długo, aż zgęstnieją.

idealne spaghetti z koncentratu
fot. Sos do spaghetti z pomidorów z puszki/Adobe Stock, ricka_kinamoto

Jak zrobić idealny sos do spaghetti? Pytania i odpowiedzi

Sos wyszedł za rzadki, co zrobić?

Jak zagęścić sos do spaghetti? Żeby sos do spaghetti był gęstszy, ale nie zmienił smaku, warto poświęcić mu czas - doskonały sos boloński redukuje się nawet 2 godziny. Pozwól mu odparować na lekkim ogniu. Można zagęścić sos poprzez wymieszanie rozpuszczonego masła z mąką - wtedy gotuj sos jeszcze min. 30 minut. 

Sos do spaghetti bolognese jest zbyt gęsty

Sos boloński z samej definicji jest gęstym pomidorowym sosem do makaronu i nie warto go rozrzedzać. Można pokusić się jedynie o dodanie łyżki wody lub zwrócenie uwagi na to, czy sos do spaghetti przypadkiem nie „dochodzi” na zbyt wysokim ogniu. Warto zmniejszyć płomień, by redukcja wody była stopniowa. 

Jak zrobić sos do spaghetti bez mięsa?

Warto pokusić się o zrobienie wegetariańskiego spaghetti oraz zastanowić się, co będzie zamiennikiem mięsa - może to być tofu albo warzywa: papryka, marchew, cukinia. Pamiętaj, że np. ta ostatnia może spowodować, że sos będzie wodnisty. 

Jak zrobić sos do spaghetti z koncentratu?

Jak zrobić sos do spaghetti z koncentratu? Na 500 g mięsa wystarczy mały słoiczek koncentratu pomidorowego, tj. 90-100. Przygotowuje się go tak, jak sos do spaghetti z pulpy pomidorowej. 

Za kwaśny sos do spaghetti

Kwaśny sos do spaghetti to najczęściej efekt odmiany pomidorów, z której wykonano sos. Warto dodać łyżkę cukru do sosu!

spaghetti z koncentratu przepis
fot. Idealny sos do spaghetti/Adobe Stock, pavel siamionov

Jak pasteryzować sos do spaghetti?

Sos do spaghetti przełóż do słoików. Zakręcone słoiki włóż do piekarnika, rozgrzanego do 130°C na 25 min. Następnie wyjmij słoiki z piekarnika i ustaw dnem do góry. Pozostaw do wystygnięcia. Nie pasteryzuj spaghetti carbonara.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 20.10.2006.

Zobacz inne przepisy na spaghetti:

Wykwintne spaghetti z morską nutą - przepis na obiad za 10 zł
Wykwintne spaghetti z morską nutą - przepis na obiad za 10 zł
To jeden z najtańszych i jednocześnie najprostszych w przygotowaniu włoskich dań. Do jego wykonania potrzebujesz tylko kilku składników, np. bułki tartej. To nie może się nie udać!
Najprostszy, włoski przepis na spaghetti - obiad za 10 zł
Najprostszy, włoski przepis na spaghetti - obiad za 10 zł
Spaghetti podsmażone na oliwie z dodatkiem czosnku i pikantnej papryczki to klasyk włoskiej kuchni. Tani, prosty i sycący!
Spaghetti carbonara. Przepis na tradycyjne włoskie danie
Spaghetti carbonara. Przepis na tradycyjne włoskie danie
Spaghetti carbonara robi się z dodatkiem żółtek jaj, boczku i dużej ilości parmezanu. Zobacz przepis na makaron carbonara, czyli klasyczne włoskie danie.

Redakcja poleca

REKLAMA