Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 7 dużych liści z kapusty włoskiej
- 30 dag mielonego mięsa mieszanego
- średnia marchewka
- 2 ząbki czosnku
- średnia cebula
- puszka pomidorów bez skóry
- bazylia
- oregano
- majeranek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na roladę z mięsem i kapustą!
- Liście dobrze sparz, tak aby miejsce po głąbach były elastyczne. Ostudź.
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Razem z posiekaną drobno cebulą, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku dodaj do mięsa.
- Dopraw solą, pieprzem, majerankiem, dokładnie wyrób na gładką masę.
- Na folii ułóż 4 liście kapusty, tak aby na siebie nachodziły.
- Rozsmaruj masę mięsną i zwiń jak roladę.
- Zawiń w folię aluminiową i włóż do garnka z posoloną wodą.
- Gotuj na wolnym ogniu około godziny.
- Z pomidorów, bazylii, oregano i czosnku przygotuj sos.
- Roladę podawaj z sosem i ugotowanymi ziemniakami.