Gotowanie ok. 20 min
Porcja 450 kcal
Przepis na 4 porcje gulaszu:
- 80 dag cielęciny (karczek)
- 10 malutkich ziemniaków
- czerwona papryka
- żółta papryka
- cebula
- 4 podłużne pomidory paprykowe
- 2 duże ząbki czosnku
- 1,5 szklanki wywaru warzywnego
- 6 łyżek oleju
- płaska łyżka mąki
- łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przepis na gulasz z cielęciny:
- Warzywa obierz i oczyść, opłucz.
- Cebulę oraz czosnek posiekaj.
- Paprykę przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój w paski.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w dużą kostkę.
- Mięso pokrój w średnią kostkę, oprósz solą, pieprzem i mąką.
- W dużym, płaskim garnku rozgrzej olej, włóż mięso i mieszając, obsmaż.
- Dodaj cebulę oraz czosnek.
- Oprósz mieloną papryką.
- Wlej wywar warzywny, dodaj ziemniaki, pomidory oraz paprykę.
- Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną.
- Gulasz dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.