Składniki:
- 1 karp o wadze około 1 kg,
- sok z 1 cytryny,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 l oleju rzepakowego,
- 20 dag bryndzy podhalańskiej,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- mąka pszenna do panierki,
- 2 jajka,
- 1 łyżka masła, najlepiej jędrzejowskiego,
- 1/2 szklanki bułki tartej,
- sól.
Przygotowanie:
Kotlety z karpia według przepisu Magdy Gessler to lepsza alternatywa dla ryby z ośćmi. Ich przygotowanie nie należy do najprostszych, ale warto pokusić się o zrobienie tej wigilijnej potrawy, bo po prostu rozpływa się w ustach.
Smak kotletów z karpia Magdy Gessler wzbogacony jest bryndzą podhalańską, czosnkiem i natką pietruszki.
- Zacznij od wyfiletowania karpia. Potrzebny będzie długi, cienki i bardzo ostry nóż. Odetnij głowę.
- Zaczynając od strony brzucha, zdejmij mięso z ości, dochodząc do kręgosłupa.
- Odetnij kręgosłup, tak aby filet trzymał się na skórze grzbietu. Staraj się jej nie uszkodzić.
- Skrop karpia cytryną, posyp solą, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem i skrop olejem.
- Odłóż na parę godzin.
- Bryndzę zmieszaj z posiekaną pietruszką i włóż do wnętrza ryby.
- Teraz przetnij karpia w poprzek na 3–4 kawałki (zależy od wielkości ryby).
- Czas na panierkę - rybę najpierw obtocz w mące, potem w rozmąconym jajku, a na końcu w bułce tartej.
- Następnie smaż w głębokim tłuszczu. Kładź na każdym kawałku ryby cząstkę masła.
Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Smaczna Polska". Publikacja za zgodą wydawcy.
Więcej przepisów na Wigilię:
Zupa rybna według przepisu Magdy Gessler
Wigilijne przepisy Magdy Gessler