POTRAWKA Z KURCZAKA: potrawka z kurczaka przepis i inne

potrawka z kurczaka fot. Fotolia
Potrawka z kurczaka to doskonałe danie jednogarnkowe, które nasyci całą rodzinę – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 18.09.2018 13:17
potrawka z kurczaka fot. Fotolia

Potrawka z kurczaka przyrządzana na bazie piersi lub udek z kurczaka doskonale łączy się z warzywami i grzybami. W połączeniu z owocami, m.in. z rodzynkami, jest ciekawym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Sprawdź nasze przepisy na potrawkę z kurczaka, szybkie i sycące danie jednogarnkowe!

Potrawka z kurczaka: przepis

Oto składniki na potrawkę z kurczaka:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łodygi selera naciowego
  • Marchewka
  • średnia cebula
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • puszka pomidorów
  • wywar drobiowy
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • liście laurowe
  • gałązka tymianku
  • 2 piersi z kurczaka
  • puszka fasolki

Jak zrobić potrawkę z kurczaka?

  1. W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż pokrojoną wcześniej marchewkę, seler oraz cebulę przez około 5 minut.
  2. Dodaj pomidory, wywar drobiowy, przecier pomidorowy, liść laurowy oraz tymianek.
  3. Podsmażone lekko piersi z kurczaka dodaj do całości. Potrawkę z kurczaka dusimy przez 30 minut do miękkości.
  4. Wyciągnij liść laurowy i serwuj w całości z dodatkiem puree z ziemniaków lub z makaronem pełnoziarnistym.

Potrawka z kurczaka z pieczarkami: przepis

Oto składniki na potrawkę z kurczaka z pieczarkami:

  • kilogram piersi z kurczaka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 duże pietruszki
  • 200 g pieczarek
  • pół szklanki białego wina
  • średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki wywaru drobiowego
  • garść jarmużu
  • łyżka rozmarynu
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • pół szklanki wody

Jak zrobić potrawkę z kurczaka i pieczarkami?

  1. Piersi z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i przesmaż na oliwie z oliwek do zrumienienia.
  2. Dodaj pokrojoną pietruszkę, pieczarki, cebulę, czosnek i duś przez 5 minut.
  3. Dorzuć jarmuż, wywar drobiowy oraz rozmaryn. Gotuj przez 10 minut do miękkości. Dopraw solą i pieprzem.

Tak przygotowana potrawka z kurczaka idealnie smakuje serwowana z dodatkiem ryżu lub makaronu.

Potrawka z kurczaka i rodzynkami: przepis

Oto składniki na potrawkę z kurczaka z rodzynkami:

  • pół szklanki rodzynek
  • łyżka octu
  • 3 cebule
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 udka z kurczaka
  • puszka pomidorów
  • szklanka wywaru drobiowego
  • pół szklanki wina
  • łyżka miodu
  • łyżka kolendry
  • przyprawa do kurczaka
  • szczypta pieprzu
  • liść laurowy
  • cynamon
  • oregano

 Jak zrobić potrawkę z kurczaka z rodzynkami?

  1. Do miski włóż wcześniej umyte rodzynki i mocz w occie.
  2. Posiekaną cebulę przesmaż i odstaw. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  3. Wlej do naczynia żaroodpornego oliwę z oliwek i przełóż wcześniej podsmażonego kurczaka.
  4. Dodaj namoczone rodzynki, pomidory, wywar drobiowy, wino oraz miód. Dokładnie wymieszaj.
  5. Dopraw kolendrą, przyprawą do kurczaka, liściem laurowym, cynamonem oraz oregano.
  6. Piecz w naczyniu żaroodpornym przez godzinę do miękkości. Usuń kości z kurczaka.

Tak przyrządzoną potrawkę z kurczaka serwujemy z ziemniakami i surówką z kapusty.

Zobacz inne przepisy na obiad

Redakcja poleca

REKLAMA