Potrawka z kurczaka przyrządzana na bazie piersi lub udek z kurczaka doskonale łączy się z warzywami i grzybami. W połączeniu z owocami, m.in. z rodzynkami, jest ciekawym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Sprawdź nasze przepisy na potrawkę z kurczaka, szybkie i sycące danie jednogarnkowe!
Potrawka z kurczaka: przepis
Oto składniki na potrawkę z kurczaka:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łodygi selera naciowego
- Marchewka
- średnia cebula
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- puszka pomidorów
- wywar drobiowy
- łyżka koncentratu pomidorowego
- liście laurowe
- gałązka tymianku
- 2 piersi z kurczaka
- puszka fasolki
Jak zrobić potrawkę z kurczaka?
- W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż pokrojoną wcześniej marchewkę, seler oraz cebulę przez około 5 minut.
- Dodaj pomidory, wywar drobiowy, przecier pomidorowy, liść laurowy oraz tymianek.
- Podsmażone lekko piersi z kurczaka dodaj do całości. Potrawkę z kurczaka dusimy przez 30 minut do miękkości.
- Wyciągnij liść laurowy i serwuj w całości z dodatkiem puree z ziemniaków lub z makaronem pełnoziarnistym.
Potrawka z kurczaka z pieczarkami: przepis
Oto składniki na potrawkę z kurczaka z pieczarkami:
- kilogram piersi z kurczaka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 duże pietruszki
- 200 g pieczarek
- pół szklanki białego wina
- średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 szklanki wywaru drobiowego
- garść jarmużu
- łyżka rozmarynu
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- pół szklanki wody
Jak zrobić potrawkę z kurczaka i pieczarkami?
- Piersi z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i przesmaż na oliwie z oliwek do zrumienienia.
- Dodaj pokrojoną pietruszkę, pieczarki, cebulę, czosnek i duś przez 5 minut.
- Dorzuć jarmuż, wywar drobiowy oraz rozmaryn. Gotuj przez 10 minut do miękkości. Dopraw solą i pieprzem.
Tak przygotowana potrawka z kurczaka idealnie smakuje serwowana z dodatkiem ryżu lub makaronu.
Potrawka z kurczaka i rodzynkami: przepis
Oto składniki na potrawkę z kurczaka z rodzynkami:
- pół szklanki rodzynek
- łyżka octu
- 3 cebule
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 udka z kurczaka
- puszka pomidorów
- szklanka wywaru drobiowego
- pół szklanki wina
- łyżka miodu
- łyżka kolendry
- przyprawa do kurczaka
- szczypta pieprzu
- liść laurowy
- cynamon
- oregano
Jak zrobić potrawkę z kurczaka z rodzynkami?
- Do miski włóż wcześniej umyte rodzynki i mocz w occie.
- Posiekaną cebulę przesmaż i odstaw. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Wlej do naczynia żaroodpornego oliwę z oliwek i przełóż wcześniej podsmażonego kurczaka.
- Dodaj namoczone rodzynki, pomidory, wywar drobiowy, wino oraz miód. Dokładnie wymieszaj.
- Dopraw kolendrą, przyprawą do kurczaka, liściem laurowym, cynamonem oraz oregano.
- Piecz w naczyniu żaroodpornym przez godzinę do miękkości. Usuń kości z kurczaka.
Tak przyrządzoną potrawkę z kurczaka serwujemy z ziemniakami i surówką z kapusty.