Czas wykonania: 35 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- olej
- cytryna
- 15 dag boczku wędzonego
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na polędwiczki wieprzowe w ziołach!
- Polędwiczki opłucz, osusz papierowym ręcznikiem.
- Możesz z nich usunąć błonę.
- Każdą przekrój na dwie równe części, a potem każdą część natnij wzdłuż z jednej strony.
- Mięso natrzyj kilkoma łyżkami oleju wymieszanego z solą, czarnym pieprzem i sokiem wyciśniętym z cytryny.
- Przykryj, odstaw do lodówki na 30 minut.
- Boczek pokrój w szersze słupki.
- Wkładaj je w nacięcia w polędwiczkach razem z gałązkami tymianku.
- Każdą polędwiczkę owiń kuchenną nitką.
- Kawałki mięsa obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
- Przełóż do żaroodpornego naczynia i piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st. C.
- Podawaj z konfiturą lub dżemem z żurawiny podgrzanymi z niewielką ilością miodu.