Przygotowanie: 20 min
Pieczenie: 50 min
Porcja: ok. 280 kcal
Przepis na 6 porcji:
- 1,5 kg piersi indyka
- 6 średnich młodych marchewek
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki oregano
- 1/4 łyżeczki łagodnego curry
- łyżka grubo mielonego czarnego pieprzu
- sól
Sposób wykonania:
1. Marchewki i ziemniaki obierz, opłucz, osusz. Pierś indyka starannie opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Za pomocą długiego noża zrób w mięsie głęboką kieszeń. Natrzyj je w środku i na zewnątrz solą oraz grubo mielonym czarnym pieprzem. Odstaw do lodówki na 30 min.
2. Musztardę wymieszaj w miseczce z oregano i szczyptą łagodnej przyprawy curry. Mięso nadziej marchewkami, kieszeń zepnij wykałaczkami i posmaruj musztardą z przyprawami.
3. Tak przygotowaną pieczeń włóż do foliowego rękawa do pieczenia, obłóż ziemniakami, wlej 5–6 łyżek wody, zamknij, ułóż na blasze i piecz 50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Pieczeń pokrój ostrym nożem w grube plastry. Podawaj z ziemniakami i sałatą z sosem winegret.
Kulinarne inspiracje - forum >>
Pierś z indyka z marchewką
Pieczona w rękawie foliowym z ziemniakami