Pierś z indyka faszerowana szpinakiem

Pierś z indyka faszerowana szpinakiem fot. serwis prasowy Knorr
Nadziewana pieczeń z drobiu zrobi wrażenie na gościach!
/ 26.03.2010 11:11
Pierś z indyka faszerowana szpinakiem fot. serwis prasowy Knorr

Dla 4 osób
Czas przygotowania 60 minut

Składniki:
- 300 g szpinaku (może być mrożony)
- 1 cebula
- 50 ml oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
- 20 g orzechów pinii
- 50 g suszonych pomidorów
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 Fix Soczysty Kurczak w czosnku i ziołach KNORR
- 1 pierś z indyka (około 1,5 kg)
- 1 Sos do pieczeni ciemny KNORR
- 100 ml śmietany

Przepis poleca marka Knorr
Sposób wykonania:
1. Rozmroź szpinak i odciśnij sok. Pokrój cebulkę w drobną kosteczkę, podsmaż na oliwie, dodaj orzeszki piniowe, lekko zarumień, dodaj szpinak i pokrojone w kosteczkę suszone pomidory.

2. Dopraw szpinak do smaku odrobiną gałki muszkatołowej i jedną łyżeczka Fixu Soczysty Kurczak w czosnku i ziołach KNORR.

3. Zrób w piersi indyka nacięcie i umieść tam farsz, a następnie pierś dokładnie obtocz w Fixie.

4. Umieść całość w załączonej torebce, zamknij klipsem, piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200° C przez około 50 minut. Rozerwij pod koniec pieczenia torebkę, aby pierś z indyka lekko się zarumieniła.

5. Przelej na patelnię sos powstały podczas pieczenia, dodaj do niego Sos do pieczeni ciemny KNORR i śmietanę, następnie całość doprowadź do wrzenia.

6. Podawaj indyka pokrojonego na porcje i polanego sosem.


Wielkanocne przepisy - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA