Przygotowanie: 25 min
Porcja: 340 kcal
Składniki na 8 porcji:
- 1 kg fileta z indyka
- 50 dag marchewki
- 30–40 dag cebuli
- słoik kiełków sojowych w sosie własnym
- 8–10 łyżek sosu sojowego
- 4–5 łyżek soku cytrynowego
- 2 łyżki miodu
- 2–3 ząbki czosnku
- olej
- 2 łyżeczki startego imbiru
- szklanka rosołu
- 1–2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Marchewki oskrob, pokrój w słupki, cebulę obierz, potnij w piórka. Kiełki odcedź. Przygotowane warzywa wymieszaj z kiełkami. Zalej sokiem cytrynowym i sojowym. Przykryj i odstaw na 30–60 min.
2. W tym czasie mięso opłucz, osusz i pokrój w małe cienkie plasterki lub w paseczki. Obsmaż je na rozgrzanym oleju na patelni lub w woku. Mięso posyp imbirem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, miód
i wszystko zalej rosołem. Mieszając, zagęść mąką ziemniaczaną, zagotuj. Następnie dodaj warzywa wraz z marynatą.
3. Danie na patelni podgrzewaj jeszcze 2 minuty, stale mieszając. Na koniec dopraw pieprzem i ewentualnie solą. Podawaj z makaronem zwykłym lub sojowym. Dobrym dodatkiem jest też ryż ugotowany na sypko.
Kulinarne inspiracje - forum >>
Indyk po azjatycku
Jeśli lubisz ostry smak, dodaj do mięsa posiekany strączek ostrej papryczki