Indyk pieczony w jogurcie

Z curry, pieprzem w ziarenkach, kolendrą i ostrą papryką
/ 15.03.2011 09:51

Przygotowanie:  70 min
Pieczenie: 80 min
Porcja:360 kcal

Przepis na 6 porcji:

- 1,5 kg piersi indyka
- duży kubek jogurtu naturalnego (ok. 400 g)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- opakowanie curry (ok. 20 g)
- 3/4 łyżeczki ziarenek kolendry
- łyżeczka pieprzu w ziarenkach
- 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne
- papryczka czuszka

Sposób wykonania:
1. Papryczkę czuszkę przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne, drobno posiekaj. Pieprz i kolendrę utłucz w moździerzu, wymieszaj z curry, pieprzem Cayenne, posiekaną czuszką oraz jogurtem naturalnym i oliwą z oliwek.

2. Pierś indyka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, zalej aromatycznym jogurtem, przykryj i odstaw do lodówki na godzinę. Następnie wyjmij i ułóż w brytfannie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piecz około 20 min. Następnie zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz mięso godzinę, polewając od czasu do czasu zalewą jogurtową. Gotową pieczeń pokrój w plastry. Podawaj z ryżem i smażonymi warzywami.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA