Szybkie tempo życia sprawia, że coraz częściej sięgamy po produkty gotowe, których smak jakże odbiega od tych przygotowanych własnoręcznie. Pierogi można przygotowywać na różne, ciekawe sposoby i przez to zaskakiwać bliskich odmiennymi smakami. Tym razem proponujemy pierogi w sosie z czerwonego wina z dodatkiem boczku i aromatycznych ziół. Jeśli mamy mało czasu na przygotowanie posiłku a chcemy przygotować to danie, możemy posłużyć się produktem gotowym, ale ważne by był dobrej jakości.
Pierogi z mięsem i kapustą w sosie z czerwonego wina, boczkiem i tymiankiem
Składniki:
- 1 opakowanie Pierogów z mięsem i kapustą JAWO
- Składniki sosu:
- 150 g boczku,
- 1 średnia cebula,
- 6 ząbków czosnku,
- 400 ml czerwonego, półwytrawnego wina,
- 35 g masła,
- sól, pieprz do smaku,
- szczypta tymianku,
- 1 łyżeczka mąki
Przygotowanie sosu:
Boczek, cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, a następnie podsmażyć na maśle. Pod koniec smażenia dodać niecałe 300 ml wina, tymianek i dusić około 7 min. Następnie zagęścić całość zawiesiną z mąki i pozostałego wina. Tak przygotowanym sosem należy polać ugotowane zgodnie z instrukcją na opakowaniu pierogi . Potrawę przystroić można gałązkami świeżej pietruszki. Smacznego!
Polecamy również: Jak szybko lepić pierogi?
Źródło : Materiały prasowe Marketing & PR Solution Sp. z o.o.