Pierogi z mięsem i kapustą z sosem z czerwonego wina. Fot. Marketing & PR Solution Sp. z o.o.

Pierogi w sosie z czerwonego wina

Pierogi kojarzą się nam bez wątpienia z tradycyjną kuchnią polską. Wielu nie wyobraża sobie bez nich świąt. Jak wykorzystać gotowe pierogi - oto przepis na to, by ze zwykłego dania uczynić wykwintne.
/ 27.11.2012 12:13
Pierogi z mięsem i kapustą z sosem z czerwonego wina. Fot. Marketing & PR Solution Sp. z o.o.

Szybkie tempo życia sprawia, że coraz częściej sięgamy po produkty gotowe, których smak jakże odbiega od tych  przygotowanych własnoręcznie. Pierogi można przygotowywać na różne, ciekawe sposoby i przez to zaskakiwać bliskich odmiennymi smakami. Tym razem proponujemy pierogi w sosie z czerwonego wina z dodatkiem boczku i aromatycznych ziół. Jeśli mamy mało czasu na przygotowanie posiłku a chcemy przygotować to danie, możemy posłużyć się produktem gotowym, ale ważne by był dobrej jakości.

Pierogi z mięsem i kapustą w sosie z czerwonego wina, boczkiem i tymiankiem

Składniki:

  • 1 opakowanie Pierogów z mięsem i kapustą JAWO
  • Składniki sosu:
  • 150 g boczku,
  • 1 średnia cebula,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 400 ml czerwonego, półwytrawnego wina,
  • 35 g masła,
  • sól, pieprz do smaku,
  • szczypta tymianku,
  • 1 łyżeczka mąki

Przygotowanie sosu:

Boczek, cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, a następnie podsmażyć na maśle. Pod koniec smażenia dodać niecałe 300 ml wina, tymianek i dusić około 7 min. Następnie zagęścić całość zawiesiną z mąki i pozostałego wina. Tak przygotowanym sosem należy polać ugotowane zgodnie z instrukcją na opakowaniu pierogi . Potrawę przystroić można gałązkami świeżej pietruszki. Smacznego!

Polecamy również: Jak szybko lepić pierogi?

Źródło : Materiały prasowe Marketing & PR Solution Sp. z o.o.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)