Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 4 gicze jagnięce
- 4 ząbki czosnku
- cytryna
- łyżka rozmarynu
- kilka owoców jałowca
- 40 dag ugotowanych ziemniaków
- 10 dag mąki pszennej
- 2 jajka
- 100 ml oliwy
- 2 ugotowane buraki
- pół sałaty lodowej
- kilka goździków
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka masła
- 50 ml wiśniówki
- 50 ml śmietany
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na gicz jagnięcą!
- Gicze marynuj w oliwie, czosnku, rozmarynie, soli i pieprzu.
- Obłóż plastrami cytryny, zawiń w folię aluminiową.
- Piecz ok. godziny w temperaturze 140 stopni C.
- Z buraków wydrąż kulki, obsmaż je na maśle.
- Podlewaj wiśniówką, dodaj goździki i imbir.
- Gdy alkohol częściowo odparuje, dodaj miód i duś jeszcze chwilę.
- Ziemniaki zagnieć z mąką, jajkami i solą.
- Z masy formuj kluski, gotuj je w osolonym wrzątku.
- Mięso wyjmij z piekarnika, odwiń z folii i przełóż na talerz.
- Sos z pieczenia zagęść gotując, zabiel śmietaną.
- Gicz polej sosem, podaj z kluskami i buraczkami.