Składniki:
- 1,2 kg mielonego z indyka
- 3 papryki kolorowe
- 1 średnia cebula
- 20 dag fety w kostkach
- 10 dag zielonych oliwek
- 5 łyżek kaszki kukurydzianej
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku
- łyżka ostrej musztardy
- 6 łyżek oleju
- 4 gałązki rozmarynu
- sól, pieprz
Dodatki:
- łyżka masła
- 2–3 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
- Warzywa oczyść. Papryki oraz cebulę pokrój w kostkę. Przesmaż na 3 łyżkach oleju razem z posiekanym czosnkiem. Ostudź.
- Mięso wymieszaj z jajkami, kaszką, musztardą, szczyptą soli oraz sporą ilością pieprzu. Dodaj oliwki, osączoną fetę i podsmażone warzywa. Dobrze wymieszaj.
- Foremkę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Nałóż masę mięsną, wyrównaj powierzchnię. Posmaruj pozostałym olejem, obłóż gałązkami rozmarynu. Dociśnij zioła do masy.
- Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz około 80 minut.
- Pieczeń rzymską możesz podawać zarowno na ciepło jak i na zimno.