Conchiglie z grzybami
Przygotowanie i zapiekanie – ok. 60 min
1 porcja – ok. 485 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 12 dużych muszli makaronowych (conchiglie)
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 40 dag pieczarek
- 100 ml śmietany (najlepiej kremówki)
- gałązka świeżego tymianku
- 1 łyżka oleju
- 20 dag żółtego sera do posypania
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Muszle ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź, przelej zimną wodą, dokładnie osącz, ułóż każdą oddzielnie.
- Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, przesmaż, mieszając. Duś do czasu, aż odparuje z nich woda. Podlej śmietaną, dodaj trochę listków tymianku, sól i pieprz. Całość chwilę podduś.
- Przygotowanym farszem napełnij makaronowe muszle. Układaj je w natłuszczonym olejem żaroodpornym naczyniu. Posyp startym serem.
- Zapiekaj ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 190 st. C.
Tagliatelle gniazda
Przygotowanie i zapiekanie – ok. 50 min
1 porcja – ok. 450 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 8 gniazdek makaronu szerokie wstążki (taliatelle)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 duże pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 20 dag świeżego szpinaku
- 1 łyżka masła
- 4 jajka
- 2 łyżki parmezanu
- sól
- pieprz
- listki bazylii do dekoracji
Sposób wykonania:
- Gniazda makaronu ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Przed odlaniem dodaj do wody łyżkę oliwy. Makaron dokładnie odcedź.
- Żaroodporne naczynie natłuść łyżką oliwy, ułóż w nim gniazda makaronu.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Wymieszaj z ząbkiem posiekanego czosnku, dopraw. Wyłóż na połowę gniazdek.
- Szpinak przelej wrzątkiem, osącz, przesmaż na maśle. Dodaj posiekany ząbek czosnku, podduś, dopraw do smaku.
- Liście szpinaku wyłóż na pozostałe gniazdka, układając je w kształcie pierścienia. Do środka każdego pierścienia wbij ostrożnie po jajku, oprósz solą i pieprzem.
- Gniazdka skrop pozostałą oliwą, posyp startym parmezanem. Zapiekaj ok. 20 min w temp. 190 st. C.
Lasagne z kiełbaską
Przygotowanie i zapiekanie – ok. 60 min
1 porcja – ok. 590 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 8 płatów ciasta lasagne
- 8 cienkich kiełbasek np. frankfurterek, pieprzowych
- 2 młode cukinie
- świeże oregano
- 20 dag żółtego sera
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Płaty ciasta obgotuj w osolonej wodzie, tak by stały się elastyczne. Wyjmij, dokładnie osącz.
- Cukinie dokładnie umyj, odetnij końce. Każdą pokrój wzdłuż na cieniutkie plasterki, oprósz solą.
- Wzdłuż każdego płata lazagne układaj paski cukinii, tak by na siebie zachodziły. Na brzegu każdego płata z cukinią połóż kiełbaskę i gałązkę oregano, owiń ją, tworząc rulon.
- Żaroodporne naczynie natłuść oliwą. Układaj w nim rulony z lasagne. Posyp je startym serem.
- Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. ok. 190 st. C i zapiekaj ok. 25 min (ser powinien się roztopić, ale nie może się przypiec).
Cannelloni z mięsem
Przygotowanie i zapiekanie – ok. 1 godz.
1 porcja – ok. 500 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 12 rurek cennelloni
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 3 pomidory
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Rurki cannelloni obgotuj w osolonej wodzie. Odcedź, osącz. Każdą przekrój w poprzek na pół.
- Mięso przesmaż na oleju, często mieszając. Dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, przesmaż. Dodaj koncentrat, wino, sól i pieprz. Duś, aż mięso będzie miękkie.
- Rurki makaronu ustaw pionowo w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Napełnij farszem.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę, powkładaj między rurki. Całość zapiekaj ok. 25 min w temp. 190 st. C.