Nadziewany i zapiekany makaron - cztery przepisy

Trzy przepisy na nadzieane i zapiekane makarony fot. Fotolia
Nadziewane i zapiekane... Klasyczne dania kuchni włoskiej w nieco innej formie...
/ 27.02.2013 16:24
Trzy przepisy na nadzieane i zapiekane makarony fot. Fotolia

Conchiglie z grzybami


Przygotowanie i zapiekanie – ok. 60 min
1 porcja – ok. 485 kcal

Składniki na 4 porcje:

  • 12 dużych muszli makaronowych (conchiglie)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 40 dag pieczarek
  • 100 ml śmietany (najlepiej kremówki)
  • gałązka świeżego tymianku
  • 1 łyżka oleju
  • 20 dag żółtego sera do posypania
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Muszle ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź, przelej zimną wodą, dokładnie osącz, ułóż każdą oddzielnie.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, przesmaż, mieszając. Duś do czasu, aż odparuje z nich woda. Podlej śmietaną, dodaj trochę listków tymianku, sól i pieprz. Całość chwilę podduś.
  3. Przygotowanym farszem napełnij makaronowe muszle. Układaj je w natłuszczonym olejem żaroodpornym naczyniu. Posyp startym serem.
  4. Zapiekaj ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 190 st. C.

Tagliatelle gniazda


Przygotowanie i zapiekanie – ok. 50 min
1 porcja – ok. 450 kcal

Składniki na 4 porcje:

  • 8 gniazdek makaronu szerokie wstążki (taliatelle)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 duże pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 dag świeżego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • listki bazylii do dekoracji

Sposób wykonania:

  1. Gniazda makaronu ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Przed odlaniem dodaj do wody łyżkę oliwy. Makaron dokładnie odcedź.
  2. Żaroodporne naczynie natłuść łyżką oliwy, ułóż w nim gniazda makaronu.
  3. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Wymieszaj z ząbkiem posiekanego czosnku, dopraw. Wyłóż na połowę gniazdek.
  4. Szpinak przelej wrzątkiem, osącz, przesmaż na maśle. Dodaj posiekany ząbek czosnku, podduś, dopraw do smaku.
  5. Liście szpinaku wyłóż na pozostałe gniazdka, układając je w kształcie pierścienia. Do środka każdego pierścienia wbij ostrożnie po jajku, oprósz solą i pieprzem.
  6. Gniazdka skrop pozostałą oliwą, posyp startym parmezanem. Zapiekaj ok. 20 min w temp. 190 st. C.

Lasagne z kiełbaską


Przygotowanie i zapiekanie – ok. 60 min
1 porcja – ok. 590 kcal

Składniki na 4 porcje:

  • 8 płatów ciasta lasagne
  • 8 cienkich kiełbasek np. frankfurterek, pieprzowych
  • 2 młode cukinie
  • świeże oregano
  • 20 dag żółtego sera
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Płaty ciasta obgotuj w osolonej wodzie, tak by stały się elastyczne. Wyjmij, dokładnie osącz.
  2. Cukinie dokładnie umyj, odetnij końce. Każdą pokrój wzdłuż na cieniutkie plasterki, oprósz solą.
  3. Wzdłuż każdego płata lazagne układaj paski cukinii, tak by na siebie zachodziły. Na brzegu każdego płata z cukinią połóż kiełbaskę i gałązkę oregano, owiń ją, tworząc rulon.
  4. Żaroodporne naczynie natłuść oliwą. Układaj w nim rulony z lasagne. Posyp je startym serem.
  5. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. ok. 190 st. C i zapiekaj ok. 25 min (ser powinien się roztopić, ale nie może się przypiec).

Cannelloni z mięsem


Przygotowanie i zapiekanie – ok. 1 godz.
1 porcja – ok. 500 kcal

Składniki na 4 porcje:

  • 12 rurek cennelloni
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 3 pomidory
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Rurki cannelloni obgotuj w osolonej wodzie. Odcedź, osącz. Każdą przekrój w poprzek na pół.
  2. Mięso przesmaż na oleju, często mieszając. Dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, przesmaż. Dodaj koncentrat, wino, sól i pieprz. Duś, aż mięso będzie miękkie.
  3. Rurki makaronu ustaw pionowo w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Napełnij farszem.
  4. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę, powkładaj między rurki. Całość zapiekaj ok. 25 min w temp. 190 st. C.

Redakcja poleca

REKLAMA