Składniki:
- 30 dag makaronu świderki
- 20 dag pieczeni wołowej
- 2 pomidory
- 2 ogórki konserwowe
- 5–6 łyżek kukurydzy z puszki
- 1 zielona papryczka chili
- 2 łyżki posiekanej bazylii
Na sos czosnkowy:
- 150 ml jogurtu naturalnego lub śmietany
- 100 ml majonezu sałatkowego
- 4 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Makaron wsyp do dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Do wody możesz wlać 1–2 łyżki oliwy. To zapobiegnie sklejaniu się makaronu podczas gotowania. Doprowadź do wrzenia, a następnie ugotuj al dente. Odcedź i osącz na sitku.
- Pomidory umyj i pokrój na ósemki. Ogórki konserwowe pokrój w kostkę. Papryczkę chili umyj, oczyść z pestek i drobno posiekaj. Pieczeń pokrój w paski. Wszystkie składniki przełóż do dużej salaterki. Dodaj kukurydzę z puszki.
- Przygotuj sos czosnkowy: majonez wymieszaj z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Składniki sałatki wymieszaj z ugotowanym makaronem. Polej sosem czosnkowym. Ponownie lekko wymieszaj i od razu podawaj.