Składniki:
- 1 mostek cielęcy o wadze 1-1,20 kg
- 7 jajek
- 10 dag sera cheddar
- 1 cebula
- 1/4 pęczka koperku
- 3 łyżki bułki tartej
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- sól
- pieprz
- 6 łyżek oleju
- 1/2 szklanki wina białego (lub bulionu cielęcego)
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na mostek cielęcy faszerowany!
- Opłukane mięso natrzyj sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
- Odstaw do lodówki na 1 godzinę.
- Ugotuj na twardo 6 jajek, obierz i bardzo drobno posiekaj.
- Wymieszaj z tartym serem, surowym jajkiem, bułką tartą, posiekanym koperkiem, dopraw solą, pieprzem, rozmarynem.
- Masę rozłóż na mięsie, zwiń tworząc roladę, zasznuruj nitką kuchenną.
- Mięso obsmaż na 4 łyżkach oleju, przełóż do brytfanny, polej winem i szklanką wody.
- Obłóż gałązkami rozmarynu.
- Piecz 2 godziny w 190 stopniach, często polewając powstałym sosem.
- W połowie pieczenia można pieczeń przykryć folią aluminiową.