Przygotowanie: 40 min * smażenie ok. 15 min * 1 porcja: ok. 375 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 60 dag mięsa mielonego z kurczaka
- cebula
- olej
- 3 łyżki kaparów
- 2 jajka
- 1,5 szkl. bułki tartej
- 1 szkl. bulionu
- łyżka mąki
- 4 gałązki natki
- majeranek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Cebulę obierz, posiekaj. Posiekaj natkę. Oba składniki dodaj do mięsa. Wbij jajka, dosyp 3/4 szklanki bułki tartej, dolej 1/3 szklanki wody. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem, dodaj łyżkę kaparów, dobrze wyrób masę mięsną.
- Wilgotnymi dłońmi nabieraj porcje masy mięsnej, formuj zgrabne, okrągłe kotleciki, panieruj w pozostałej bułce i układaj na rozgrzanym oleju. Smaż z każdej strony po mniej więcej 7 minut na średnim ogniu. Gotowe kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 100 st. C.
- Do tłuszczu pozostałego po smażeniu kotletów wlej bulion, gotuj 2–3 min. Przecedź do rondelka. Dolej ok. 1/2 szklanki wody rozmieszanej z płaską łyżka mąki i mieszając gotuj, aż sos zgęstnieje. Dodaj pozostałe kapary i razem gotuj jeszcze chwilę. Ewentualnie przypraw. Sosem polej kotlety.
Kulinarne inspiracje - forum >>