Mielone kotlety z kaparami fot. STOCKFOOD/FREE

Mielone kotlety z kaparami

Znudziły Ci się tradycyjne mielone? Wypróbuj nasz przepis!
/ 30.08.2013 13:24
Mielone kotlety z kaparami fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie: 40 min * smażenie ok. 15 min * 1 porcja: ok. 375 kcal

Składniki na 4 porcje:

  • 60 dag mięsa mielonego z kurczaka
  • cebula
  • olej
  • 3 łyżki kaparów
  • 2 jajka
  • 1,5 szkl. bułki tartej
  • 1 szkl. bulionu
  • łyżka mąki
  • 4 gałązki natki
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Cebulę obierz, posiekaj. Posiekaj natkę. Oba składniki dodaj do mięsa. Wbij jajka, dosyp 3/4 szklanki bułki tartej, dolej 1/3 szklanki wody. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem, dodaj łyżkę kaparów, dobrze wyrób masę mięsną.
  2. Wilgotnymi dłońmi nabieraj porcje masy mięsnej, formuj zgrabne, okrągłe kotleciki, panieruj w pozostałej bułce i układaj na rozgrzanym oleju. Smaż z każdej strony po mniej więcej 7 minut na średnim ogniu. Gotowe kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 100 st. C.
  3. Do tłuszczu pozostałego po smażeniu kotletów wlej bulion, gotuj 2–3 min. Przecedź do rondelka. Dolej ok. 1/2 szklanki wody rozmieszanej z płaską łyżka mąki i mieszając gotuj, aż sos zgęstnieje. Dodaj pozostałe kapary i razem gotuj jeszcze chwilę. Ewentualnie przypraw. Sosem polej kotlety.

Kulinarne inspiracje - forum >>