Mamałyga - przepis na kukurydziany przysmak

Mamałyga - włoska polenta fot. Fotolia
Mamałygę (jak mówią na nią Rumuni lub z włoska polentę) pokrojoną w kostkę można grillować. Jest pyszna!
Weronika Kwaśniak / 05.03.2014 15:38
Mamałyga - włoska polenta fot. Fotolia
Przygotowanie i gotowanie 45 min
1 porcja – ok. 360 kcal

Składniki na 6 porcji mamałygi:

  • 25 dag mąki kukurydzianej (o konsystencji krupczatki) lub bardzo drobnej kaszki kukurydzianej
  • 1 l mleka lub wody z mlekiem w proporcji 1:1 do kaszki, szklankę mniej do mąki kukurydzianej
  • 15 dag masła
  • sól do smaku
  • łyżka przyprawy do wołowego mięsa lub kostka bulionowa najlepiej wołowa

Przepis na mamałygę:


  1. Zagotuj mleko, dodając 10 dag masła, jeśli używasz wody z mlekiem, włóż od razu kostkę bulionową.
  2. Wsyp mąkę lub kaszkę kukurydzianą, posól, gotuj na słabym ogniu bez przykrycia, aż kaszka będzie bardzo gęsta, od czasu do czasu zamieszaj, aby masa nie wprzywarła do dna naczynia, przypraw do smaku.
  3. Keksówkę lub inną niedużą foremkę posmaruj masłem, wyłóż masę, ostudź, pokrój. 
  4. Do ugotowanej masy możesz dodać starty ser, wymieszać i zapiec, podawaj z mięsem i sosem.
Przepis z "Przyjaciółki"

Sprawdź nasze zbiory przepisów:

Redakcja poleca

REKLAMA