makaron z pomidorami fot. Adobe Stock

Jak zrobić makaron z sosem ze świeżych pomidorów? W 3 wersjach

Jeżeli nie masz czasu na skomplikowany obiad do pracy lub szkoły, ten przepis z pewnością jest dla ciebie. Pyszne danie w 3 wersjach.
Sylwia Kazimierczuk / 08.08.2019 14:57
makaron z pomidorami fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Makaron z sosie pomidorowym
  2. W wersji zapiekanej
  3. Z tuńczykiem z puszki

Makaron z sosem ze świeżych pomidorów

Składniki:

  • Opakowanie makaronu penne lub spaghetti
  • 4 duże pomidory zwykłe lub malinowe
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • Tarty parmezan

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jaką rekomenduje producent.
  2. Jeżeli chcesz uzyskać najlepszy smak, podaj al dente.
  3. Pomidory włóż do wrzątku na minutę i obierz dokładnie ze skórki.
  4. Pokrój na mniejsze kawałki i przełóż na patelnię z odrobiną oliwy z oliwek.
  5. Podsmaż razem z posiekanym czosnkiem oraz dopraw solą, pieprzem i oregano. Duś na wolnym ogniu przez około 30 minut.
  6. Przełóż ugotowany wcześniej makaron i pozwól, aby smaki się wymieszały.
  7. Na koniec posyp tartym parmezanem według uznania.
  8. Podawaj od razu z dodatkową ilością sera oraz świeżymi listkami bazylii.

W wersji zapiekanej

Składniki:

  • Opakowanie makaronu penne lub świderki
  • 5 dużych pomidorów zwykłych
  • 2 ząbki czosnku
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Zioła prowansalskie
  • Oliwa z oliwek
  • 2 średnie cebule
  • Kawałek boczku wędzonego
  • Płaty mozzarelli

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj al dente. Pomidory sparz we wrzącej wodzie i obierz dokładnie ze skórki.
  2. Połącz z posiekanym czosnkiem i oliwą z oliwek.
  3. Dopraw ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem.
  4. Podduś na patelni przez kilka minut.
  5. Przełóż razem z makaronem do formy żaroodpornej wysmarowanej oliwą z oliwek.
  6. Na koniec pokrój boczek w cienkie plasterki lub drobną kostkę.
  7. Następnie wymieszaj i ułóż na wierzch płaty mozzarelli.
  8. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 25 minut.
  9. Podawaj od razu po wyciągnięciu z dodatkową porcją sera oraz bazylią.

Makaron zapiekany z sosem pomidorowym
fot. Adobe Stock

Z tuńczykiem z puszki - spaghetti al tonno

Składniki:

  • Opakowanie makaronu penne lub spaghetti
  • 5 dużych pomidorów
  • Puszka tuńczyka lub płat w słoiku
  • Kilka kaparów
  • Tarty parmezan
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta oregano

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Pomidory pokrój na cząstki i połącz z oliwą z oliwek i kaparami.
  3. Duś na patelni na wolnym ogniu. Dopraw solą, pieprzem i oregano.
  4. Tuńczyka z puszki podziel na mniejsze części i odsącz z nadmiaru oliwy lub sosu. Połącz z pomidorami.
  5. Dokładnie wymieszaj i duś przez 30 minut.
  6. Podawaj z tartym parmezanem oraz świeżymi ziołami w zależności od upodobania.

Makaron z sosem z pomidorów i tuńczyka
fot. Adobe Stock

Ważne! Upewnij się, że pomidory, ani ryby nie wywołują u ciebie reakcji alergicznych. Ze względu na te dwa silne alergeny wskazane jest, aby mimo alergii na inną rybę nie łączyć zbyt często tych składników. Może to prowadzić do alergii krzyżowej.

Zobacz też:
Sprawdź, jak wydobyć słodycz sezonowych pomidorów Przepis na domowy ketchup bez cukru

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/19.11.2009 15:09
ja dodałam jeszcze jajka i duuużo pieprzu, trochę cytryny - jestem zachwycona ;)