Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 30 dag mieszanych wędzonych wędlin, np. kiełbasy, boczku
- 1/3 szklanki oleju
- 5 cebul
- 25 dag pieczarek
- 5 różnokolorowych papryk
- słodka mielona papryka
- puszka pomidorów bez skórki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- tymianek
- ostra mielona papryka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na leczo na wędzonce! Ta węgierska potrawa idealnie nadaje się zwłaszcza na chłodniejsze dni. Świetnie rozgrzeje każdego zmarzlucha!
- Wędlinę pokrój.
- Olej rozgrzej w garnku z grubym dnem.
- Na rozgrzany olej wsyp wędlinę, zrumień.
- Cebulę obierz, posiekaj. Pieczarki oczyść, pokrój.
- Paprykę umyj, oczyść, pokrój w paski.
- Cebulę zeszklij w garnku.
- Dodaj pieczarki, przesmaż.
- Posyp mieloną papryką.
- Dodaj pokrojoną paprykę, pomidory z sosem oraz sól i pieprz.
- Gotuj na sporym ogniu 6 minut, mieszając.
- Dodaj posiekany czosnek, koncentrat, tymianek i ostrą paprykę.
- Gotuj przez 10-12 minut.
- Serwuj z chlebem, kaszą, ziemniakami lub ryżem.