Leczo na wędzonce - przepis składniki i przygotowanie

Zobacz przepis na rozgrzewające leczo na wędzonce!
Weronika Kwaśniak / 09.01.2017 10:50
DRUKUJ PRZEPIS
Leczo na wędzonce - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 dag mieszanych wędzonych wędlin, np. kiełbasy, boczku
  • 1/3 szklanki oleju
  • 5 cebul
  • 25 dag pieczarek
  • 5 różnokolorowych papryk
  • słodka mielona papryka
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • tymianek
  • ostra mielona papryka
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na leczo na wędzonce! Ta węgierska potrawa idealnie nadaje się zwłaszcza na chłodniejsze dni. Świetnie rozgrzeje każdego zmarzlucha!

  1. Wędlinę pokrój.
  2. Olej rozgrzej w garnku z grubym dnem.
  3. Na rozgrzany olej wsyp wędlinę, zrumień.
  4. Cebulę obierz, posiekaj. Pieczarki oczyść, pokrój.

Leczo z cukinii - przepis

  1. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w paski.
  2. Cebulę zeszklij w garnku.
  3. Dodaj pieczarki, przesmaż.
  4. Posyp mieloną papryką.  
  5. Dodaj pokrojoną paprykę, pomidory z sosem oraz sól i pieprz.
  6. Gotuj na sporym ogniu 6 minut, mieszając.

Leczo z kiełbasą - przepis

  1. Dodaj posiekany czosnek, koncentrat, tymianek i ostrą paprykę.
  2. Gotuj przez 10-12 minut.
  3. Serwuj z chlebem, kaszą, ziemniakami lub ryżem.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA