Składniki
Ciasto:
- 1 kg ziemniaków,
- 30 dkg mąki,
- jajko,
- sól do smaku.
Nadzienie:
- 10 dkg suszonych grzybów,
- 10 dkg cebuli,
- 2 dkg tłuszczu,
- żółtko,
- sól,
- pieprz do smaku, 4 dkg masła lub margaryny do polania,
- 2 dkg tartej bułki.
Sposób przygotowania
Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i zemleć. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wymieszać z grzybami i żółtkiem, doprawić do smaku.
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą, osoloną wodą, ugotować, odcedzić, odparować, wystudzić i zemleć. Połączyć z przesianą mąką i jajkiem, posolić, zagnieść szybko ciasto, podzielić na części, formować wałki o średnicy 1-5 cm, pokrajać na kawałki, spłaszczyć, nałożyć nadzienie, uformować kule.
Gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową, osączyć, polać zrumienioną tartą bułką wymieszaną z roztopionym masłem.