Knedle z grzybami - przepis w nowej odsłonie!

Pamiętasz smak knedli, jakie robiła twoja mama i babcia? Zwykle do środka wkładało się śliwkę. My proponujemy knedle z grzybami! Są wspaniałe!
/ 10.07.2018 17:53

Składniki

Ciasto:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 30 dkg mąki,
  • jajko,
  • sól do smaku.

Nadzienie:

  • 10 dkg suszonych grzybów,
  • 10 dkg cebuli,
  • 2 dkg tłuszczu,
  • żółtko,
  • sól,
  • pieprz do smaku, 4 dkg masła lub margaryny do polania,
  • 2 dkg tartej bułki.

Sposób przygotowania

Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i zemleć. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wymieszać z grzybami i żółtkiem, doprawić do smaku.

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą, osoloną wodą, ugotować, odcedzić, odparować, wystudzić i zemleć. Połączyć z przesianą mąką i jajkiem, posolić, zagnieść szybko ciasto, podzielić na części, formować wałki o średnicy 1-5 cm, pokrajać na kawałki, spłaszczyć, nałożyć nadzienie, uformować kule.

Gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową, osączyć, polać zrumienioną tartą bułką wymieszaną z roztopionym masłem.