Kluski leniwe przygotowywane na bazie mielonego twarogu i ugotowanych ziemniaków to ciekawe połączenie. Typowo polskie danie z dodatkiem mąki możemy urozmaicić przyprawami i podawać na słodko. Świetnie sprawdzą się: cynamon, kardamon i cukier.
Kluski z serem
Oto składniki na kluski z serem:
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 2 jajka
- 300 g mąki
- 400 g twarogu
Jak zrobić kluski z serem?
Twaróg przeciskamy przez maszynkę do mielenia i odstawiamy do miski. Dodajemy jajka i przesianą wcześniej mąkę. Dosypujemy szczyptę soli. Całość ugniatamy przez około 5 minut i rolujemy. Odkrawamy kawałki i gotujemy w gorącej, osolonej wodzie. Podajemy kluski leniwe z wody lub podsmażamy z bułką tarta na rozgrzanej patelni.
Kluski leniwe z ziemniakami
Oto składniki na kluski leniwe z ziemniakami:
- 400 g ziemniaków
- 400 g sera białego
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 5 łyżek bułki tartej
- 200 g mąki
Jak zrobić kluski leniwe z ziemniakami?
Ziemniaki dokładnie obieramy, myjemy i gotujemy. Następnie studzimy i mielimy w maszynce razem z twarogiem. Do masy dodajemy roztrzepane jajka oraz przesianą mąkę. Dokładnie ugniatamy masę i rolujemy na desce do krojenia lub blacie kuchennym. Odkrawamy małe 5 cm romby z ciasta i wrzucamy do gotującej się wody. Od wypłynięcia gotujemy przez 2 minuty. Na koniec podsmażamy na gorącym masłem z bułką tartą. Tak przyrządzone serwujemy zarówno na ciepło, jak i na zimno z dodatkami.
Kluski leniwe na słodko
Oto składniki na kluski leniwe na słodko:
- 4 średnie ziemniaki
- jajko
- 10 łyżek mąki pszennej
- 300 g sera białego
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta cukru
- łyżka miodu
- 2 łyżki masła
Jak zrobić kluski leniwe na słodko?
Ziemniaki obieramy dokładnie ze skórki, koimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie studzimy i przeciskamy przez maszynkę do mielenia razem z twarogiem – wystarczy powtórzyć ta czynność dwukrotnie. Do masy wlewamy roztrzepane jajka oraz przesianą wcześniej mąkę pszenną. Ugniatamy masę przez 5 minut, a następnie rolujemy. Kroimy na drobne kawałki i wrzucały do gorącej, osolonej wody. Mieszamy cukier, kardamon i cynamon. Podsmażamy kluski na patelni z masłem i mieszanką przypraw. Serwujemy na ciepło.
Sprawdź inne przepisy na obiad