Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1/2 główki kapusty, najlepiej włoskiej
- 3 jajka
- 20 dag żółtego sera
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 kostki bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- czosnek
- masło lub margaryna do formy
Przygotowanie:
Zobacz przepis na kapustę zapiekaną z serem! Do tego dania najlepiej wykorzystać kapustę włoską. Tak przygotowana może stanowić pożywny obiad - to smakowite, wegetariańskie kotlety!
- Przygotuj bulion z kostki.
- Kapustę gotuj w bulionie przez mniej więcej 20 minut, wyjmij z garnka i ostudź.
- Pokrój na ćwiartki lub ósemki.
Młoda kapusta - przepis na dania z młodej kapusty
- Zetrzyj ser na tarce.
- W misce wymieszaj roztrzepane jajka, starty ser, posiekane dwa ząbki czosnku i bułkę tartą.
- Formę do zapiekania posmaruj masłem i ułóż w niej płasko kawałki kapusty.
- Oprósz przyprawami. Każdy kawałek posmaruj przygotowaną masą.
- Kapustę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut w 200 stopniach.