Rodzaje pieprzu - który pieprz do czego?
Pieprz czarny zapewne każdemu przychodzi na myśl, gdy słyszy słowo "pieprz". To najpopularniejszy pieprz ze wszystkich, niektórzy twierdzą nawet, że w duecie z solą, (na upartego) stanowi kompletny i uniwersalny zestaw przypraw.
Rodzaje pieprzu - który pieprz do czego?
Pieprz zielony to żadna nowa odmiana pieprzu - jest otrzymywany z tej samej rośliny, co pieprz czarny, jest to po prostu forma mniej dojrzałych owoców.
Zielony pieprz ma smak odświeżający, jest też chętnie stosowany do dekoracji. Można dodawać całe ziarna, lub w postaci zmielonej.
Rodzaje pieprzu - który pieprz do czego?
Właściwie pieprz zwany różowym to nie pieprz. Pozyskiwany jest z drzewa pieprzowego, które jednak w żaden sposób z pieprzem spokrewnione nie jest. Pieprz różowy najczęściej występuje w mieszankach przyprawowych, przydając smaku i koloru.
Niektórzy twierdzą, że jest to jedna z dojrzalszych form zwykłego pieprzu, który w pewnym stadium też jest różowo-czerwony. To jednak nieprawda, bo nawet jeśli zbierzemy go kiedy jest czerwony - podczas suszenia i tak zmieni kolor.
Rodzaje pieprzu - który pieprz do czego?
A teraz pieprz seczuański. No właśnie - czy aby na pewno pieprz? Pieprz seczuański tak naprawdę pozyskiwany jest z owoców jesionu klonowego. Najpopularniejszy w chińskiej prowincji Seczuan, skąd bierze się jego nazwa, dlatego też szeroko stosowany w kuchni chińskiej.
Cechą charakterystyczną tego pieprzu jest ostry smak z dodatkową cytrynową nutą. Doskonale pasuje do mięsa drobiowego.
Rodzaje pieprzu - który pieprz do czego?
Inaczej mówiąc - pieprz kajeński. Pozyskiwany jest z ostrej papryczki Cayenne. Przyspiesza przemianę materii, dlatego jest szczególnie polecany przy dietach odchudzających. Z powodzeniem natomiast wzbogaci smak każdej potrawy - nawet na słodko. Świetnie rozgrzewa w roli dodatku do gorącej czekolady.
Rodzaje pieprzu - który pieprz do czego?
Jeśli nazwa ta nic ci nie mówi, na pewno znane jest ci ziele angielskie. To dokładnie to samo - wbrew swojej nazwie pochodzi z Ameryki Południowej, a zielem angielskim nazwany został przez Polaków, którzy tę przyprawę bardzo często spotykali w Wielkiej Brytanii.
Pieprz goździkowy jest popularnie używany do marynat i przetworów, ma charakterystyczny goździkowy zapach. Popularny głównie na Karaibach, a także na Wyspach Brytyjskich. Ma zastosowanie naprawdę szerokie - w Indiach przygotowuje się z niego... likier.
Rodzaje pieprzu - który pieprz do czego?
Pieprz długi pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Jest mocniejszy niż klasyczny pieprz czarny, ale prawdę mówiąc - niżej ceniony. Jako przyprawa stosowany jest głównie w kuchni indonezyjskiej, więc to właśnie w tamtejszych potrawach możemy go spotkać.
Rodzaje pieprzu - który pieprz do czego?
Pieprz kolorowy jest mieszanką pieprzu czarnego, czerwonego, zielonego oraz białego. Jego użycie urozmaica każde, nawet najprostsze danie, a atrakcyjny wygląd - dodatkowo przydaje apetycznego wyglądu.