Jajko w sosie koperkowym - przepis
Danie doskonale smakuje również z sosem chrzanowym (zamiast koperku dodaj łyżkę tartego chrzanu).
- Karolina Mazowiecka
Opublikowano: 04.02.2013, 05:42
Reklama
Czas przygotowania: 25 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 8 jajek
Reklama
Na sos:
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki masła
- 2 płaskie łyżki mąki
- szklanka bulionu warzywnego (domowego lub z kostki)
- 150 ml śmietany 18-proc. do zup i sosów
- sok z cytryny
- sól, biały pieprz
Przygotowanie:
Reklama
- Przyrządź sos: w rondelku przesmaż masło z mąką, nie rumieniąc. Wlej zimny wywar, śmietanę i energicznie mieszając, zagotuj. Dodaj koperek. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem.
- Jajka ugotuj na twardo, zanurz na chwilę w zimnej wodzie, obierz ze skorupek. Połóż po dwa na talerzach. Polej przygotowanym sosem.
- Podawaj z ziemniakami i ugotowanymi na parze marchewkami baby.
Reklama
Reklama
Reklama