Reklama
Czas przygotowania: 25 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 8 jajek
Reklama

Na sos:

  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki masła
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • szklanka bulionu warzywnego (domowego lub z kostki)
  • 150 ml śmietany 18-proc. do zup i sosów
  • sok z cytryny
  • sól, biały pieprz
Przygotowanie:
Reklama
  1. Przyrządź sos: w rondelku przesmaż masło z mąką, nie rumieniąc. Wlej zimny wywar, śmietanę i energicznie mieszając, zagotuj. Dodaj koperek. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem.
  2. Jajka ugotuj na twardo, zanurz na chwilę w zimnej wodzie, obierz ze skorupek. Połóż po dwa na talerzach. Polej przygotowanym sosem.
  3. Podawaj z ziemniakami i ugotowanymi na parze marchewkami baby.
Reklama
Reklama
Reklama