Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 50 dag mąki
- łyżka masła
- jogurt naturalny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
Na farsz:
- 40 dag warzyw (np. zielony groszek, fasolka, marchew, papryka)
- 30 dag szynki lub kiełbasy
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka garam masala
- łyżeczka posiekanego imbiru
- 1/2 łyżeczki chilli
- 2 łyżki klarowanego masła
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Zobacz przepis na indyjskie pierożki samosa!
- W naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- Dodaj do nich masło i tyle jogurtu, by dało się zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.
- Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż na maśle.
- Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę, pokrojone warzywa oraz przyprawy. Smaż przez 5 minut.
- Do farszu dolej trochę wody i duś pod przykryciem przez 10 minut. Ostudź.
- Z ciasta uformuj kulki o średnicy 3 cm, następnie rozwałkuj je na placki o średnicy ok. 15 cm, podsypując mąką.
- Placuszki przekrój na połowę.
- Placki napełniaj farszem i zlep w trójkątne pierożki - samosy.
- Usmaż je w oleju na złoty kolor.
- Osącz na bibule z nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj gorące, obok postaw także chutney (sos indyjski) lub sos jogurtowy - jogurt z ziołami.