Składniki
-
- ser feta - 100 gramów
- Sos sałatkowy włoski Knorr
- ząbek czosnku - 4 sztuki
- jagnięcina (np.udziec) - 800 gramów
- liść laurowy - 2 sztuki
- marchew - 300 gramów
- ziele angielskie - 3 sztuki
- pomidor - 1 sztuka
- szałwia - 1 sztuka
- zielony ogórek - 1 sztuka
- rozmaryn - 1 sztuka
- żółta papryka - 1 sztuka
- czarny pieprz - 5 szczypt
- czerwona papryka - 1 sztuka
- oliwa z oliwek - 3 łyżki
- cebula - 3 sztuki
Sposób przygotowania
Jagnięcinę umyj i osusz. Następnie pokrój w trzycentymetrową kostkę i obsmaż w garnku.
Marchew przekrój na pół i pokrój w plastry. Cebulę pokrój w dużą kostkę. Marchew, cebulę i oliwki dodaj do smażonego mięsa. Całość podsmaż, a następnie zalej 500 ml zimnej wody i duś pod przykryciem przez około 30 minut.
Dodaj przyprawy i duś jeszcze około 15 minut. Następnie rozmieszaj sos winny z 2 opakowań Fixu Knorr w 300 ml wody i zalej nim całość. Gotuj jeszcze ok. 30 minut - do momentu, gdy mięso będzie miękkie.
Przygotuj sałatkę: Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z 3 łyżkami oliwy z oliwek i 3 łyżkami wody.
Paprykę, ogórka, pomidora i ser feta pokrój w kostkę tej samej wielkości. Całość zalej sosem sałatkowym i wymieszaj.
Przepis gulasz z jagnięciny pochodzi z serwisu przepisy.pl