Przygotowanie: 35 min
Porcja: 290 kcal
Składniki na 8 porcji:
- 4 podwójne filety z kurczaka
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- sok z cytryny
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- łyżka miodu
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- opakowanie groszku mrożonego
- 3 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 2 główki kapusty pak choi
- olej n sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Mięso opłucz, osusz, rozetnij poprzecznie, tak aby powstały cienkie płaty kształtem przypominające serca. Natrzyj je połową soku z cytryny, aby mięso zachowało ładny biały kolor.
2. Przygotuj bejcę: mieloną paprykę wymieszaj z miodem, koncentratem pomidorowym, resztą soku z cytryny, rozmarynem (możesz go wcześniej podgrzać na patelni bez tłuszczu, aby intensywniej pachniał) i 3 łyżkami oleju. Bejcę dopraw solą i pieprzem. Posmaruj nią plastry mięsa z obu stron, przykryj i odstaw na kilka godzin.
3. Filety układaj na patelni na rozgrzanym oleju i na średnim ogniu smaż z obu stron na rumiano (z każdej strony po o 4–6 minut).
4. Do posolonego wrzątku wsyp nierozmrożony groszek. Ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź. Oczyść kapustę, podziel na pojedyncze liście i sparz je, wkładając do posolonego wrzątku na minutę, odcedź, przelej zimną wodą. Wymieszaj z groszkiem. Polej stopionym masłem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszaj i szybko podgrzej wszystko razem (30 sek.). Jarzynkę podaj jako dodatek do mięsa.
Kulinarne inspiracje - forum >>
Filety rozmarynowe
Z jarzynką z zielonego groszku