Przygotowanie: 75 min
Porcja: 280 kcal
Składniki na 6–8 porcji:
- filet z indyka (ok. 1,2 kg)
- sok z cytryny
- łyżka rodzynek
- 5 dag suszonych moreli
- 5 dag suszonych śliwek
- 5 dag suszonych fig
- po łyżeczce tymianku i szałwii
- 2 ząbki czosnku
- olej
- słodka mielona papryka
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Mięso opłucz, osusz. Natnij tak, aby płaty dały się rozłożyć jak książka. Z jednej strony skrop je sokiem z cytryny, natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oprósz solą, pieprzem
i ziołami.
2. Na jednym płacie mięsa ułóż mieszankę bakalii. Przykryj drugim płatem. Całość zwiąż nicią, formując zgrabną pieczeń. Mięso jeszcze raz opósz solą i pieprzem oraz mieloną papryką. Ułóż w formie żaroodpornej skrop olejem. Podlej szklanką gorącej wody, a jeszcze lepiej bulionu.
3. Mięso wstaw do nagrzanego piekarnika piecz około godzine w temperaturze 190 st. W trakcie pieczenia skrapiaj je wytwarzającym sie sosem.
4. Gotową pieczeń wyjmij, odłóż na 10 minut. W tym czasie przecedź wywar do rondelka. Podgrzej. Wlej mąkę ziemniaczaną wymieszną w 1/2 szklanki wody. Zagotuj. Podaj jako sos.
Przepisy na świąteczne potrawy - forum >>