Filet indyczy z bakaliami

Pieczeń podawaj z dodatkiem kopytek lub klusek śląskich
/ 29.05.2019 10:21

Przygotowanie: 75 min 
Porcja:  280 kcal

Składniki na 6–8 porcji:
- filet z indyka (ok. 1,2 kg)
- sok z cytryny 
- łyżka rodzynek
- 5 dag suszonych moreli
- 5 dag suszonych śliwek
- 5 dag suszonych fig
- po łyżeczce tymianku i szałwii
- 2 ząbki czosnku
- olej
- słodka mielona papryka
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Mięso opłucz, osusz. Natnij tak, aby płaty dały się rozłożyć jak książka. Z jednej strony skrop je sokiem z cytryny, natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oprósz solą, pieprzem
i ziołami.

2. Na jednym płacie mięsa ułóż mieszankę bakalii. Przykryj drugim płatem. Całość zwiąż nicią, formując zgrabną pieczeń. Mięso jeszcze raz opósz solą i pieprzem oraz mieloną papryką. Ułóż w formie żaroodpornej skrop olejem. Podlej szklanką gorącej wody, a jeszcze lepiej bulionu.

3. Mięso wstaw do nagrzanego piekarnika piecz około godzine w temperaturze 190 st. W trakcie pieczenia skrapiaj je wytwarzającym sie sosem.

4. Gotową pieczeń wyjmij, odłóż na 10 minut. W tym czasie przecedź wywar do rondelka. Podgrzej. Wlej mąkę ziemniaczaną wymieszną w 1/2 szklanki wody. Zagotuj. Podaj jako sos.

Przepisy na świąteczne potrawy - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA