Bakłażany z grilla fot. Adobe Stock

Faszerowane bakłażany z grilla - przepis

Takim farszem można nadziewać również inne warzywa np. cukinie
/ 23.03.2018 19:44
Bakłażany z grilla fot. Adobe Stock

Przygotowanie: 25 min


Składniki na 4 porcje:
- 12 małych bakłażanów
- 1 cebula
- 20 dag pomidorów koktajlowych
- 40 dag mielonej wołowiny
- 10 dag startego parmezanu
- 10 dag zielonych oliwek nadziewanych papryką
- 3–4 ząbki czosnku
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- 4 łyżki oliwy
- zioła prowansalskie
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Bakłażany umyj i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż ze środka część miąższu, posyp solą. Odstaw na 20 minut, aż puszczą sok. Następnie opłucz i osusz.

2. Cebulę obierz, pokrój w talarki. Wydrążony miąższ bakłażanów posiekaj. Umyte pomidorki pokrój na połówki. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę razem z mielonym mięsem.

3. Dodaj miąższ bakłażanów i pastę pomidorową. Dopraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi, szczyptą soli i pieprzu. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.
Do farszu dodaj pokrojone na plasterki oliwki i połówki pomidorków koktajlowych. Wszystko wymieszaj z parmezanem.

4. Bakłażany napełnij farszem, ułóż na tackach do grillowania i piecz na ruszcie przez 25–30 minut. Na koniec udekoruj gałązkami tymianku.

Przepisy na potrawy z grilla - forum >>