Składniki: 100 g beztłuszczowego twarożku · 1 posiekana szalotka · 1 łyżka stołowa posiekanej pietruszki · 20 posiekanych gałązek szczypiorku · 2 udka kurczaka · sól, pieprz
Rozgrzać piekarnik do 150°C. Przygotować farsz: wymieszać twarożek, szalotkę, pietruszkę i szczypiorek, sól i pieprz. Zdjąć skórę z udek i zrobić w miejscu, gdzie mięso jest najgrubsze, nacięcie około 2 cm i głębokości około 1,5 cm.
Wypełnić udka farszem, resztą posmarować udka. Wyciąć 2 kwadraty z folii aluminiowej, ułożyć na niej udka i zawinąć folię.
Na dno żaroodpornego naczynia wlać odrobinę wody, położyć papiloty i wstawić do piekarnika. Piec około 45 minut.
Zobacz także: Tabela temperatur i czasu pieczenia drobiu