Czy wiesz jak zrobić grillowane udko z kurczaka po marokańsku?

Kurczak z grilla.
Wszędzie możemy znaleźć mnóstwo przepisów na kurczaka z grilla. Tym razem zajmiemy się ciekawą jego odmianą. Jest to mięso marynowane w miodzie z imbirem.
/ 05.05.2011 10:02
Kurczak z grilla.

Składniki: 1,3 kg udek z kurczaka, 1/4 oliwy z oliwek, 1/4 szklanki miodu, posiekana natka pietruszki i świeżej mięty, 1/4 szklanki soku z cytryny, 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny, 2 duże ząbki czosnku, 2 łyżeczki startego imbiru, 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, 1/4 łyżeczki suszonej papryki w płatkach, pieprz kajeński, sól, pieprz czarny

Włóż opłukane udka do worka foliowego z zamknięciem lub dużego płytkiego naczynia.

Przygotuj marynatę: w małej miseczce zmieszaj oliwę, miód, miętę, pietruszkę, sok z cytryny, skórkę z cytryny, kmin, suszoną paprykę, pierz kajeński, sól i pieprz czarny.

Zalej marynatą kurczaka i zamknij szczelnie woreczek lub przykryj naczynie. Włóż do lodówki na 6 godzin.

Rozgrzej grill i przygotuj palenisko do pieczenia metoda pośrednią. Naoliw ruszt.

Wyjmij kurczaka i połóż na ruszcie skórką do dołu. Grilluj bezpośrednio nad żarem aż skórka zarumieni się, obracając mięso co 2 min.

Następnie przełóż udka na tę część rusztu, pod którą nie ma żaru. Posmaruj je marynatą. Grilluj pod przykryciem przez 15 min, a następnie obróć kawałki mięsa, posmaruj jeszcze raz marynatą i grilluj przez kolejne 15 min.

Sprawdź, czy kurczak jest gotowy, nacinając go nożem. Sok powinien być przezroczysty a mięso nie mieć różowego odcienia.

Zobacz także: Jak dobrać marynatę do mięsa

Redakcja poleca

REKLAMA