Składniki: 1 cytryna · 1 korzeń imbiru · 3 ząbki czosnku · 1 kurczak pokrojony na kawałki · 3 beztłuszczowe jogurty naturalne · 3 łyżeczki mielonego cynamonu · 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego · 1 łyżeczka nasion kolendry · 3 goździki · 10 listków mięty · 2 cebule · 1 łyżka stołowa wody · 1 drobiowa kostka bulionowa bez tłuszczu · sól, pieprz
Cytrynę obrać ze skórki. Imbir obrać i posiekać, tak aby uzyskać 4 łyżki stołowe. Czosnek obrać i posiekać, W dużym talerzu wymieszać jogurty, imbir, czosnek, przyprawy, cytrynę i posiekane listki mięty.
Do tak przygotowanej marynaty włożyć posypane solą i pieprzem kawałki kurczaka i wstawić go do lodówki na 24 godziny.
Następnego dnia cebule pokroić na cienkie paseczki i zeszklić z odrobiną wody w szerokim rondlu dosmażenia z powłoką zapobiegającą przywieraniu, następnie dodać kurczaka z całą marynatą.
Gotować na wolnym ogniu mniej więcej 1 godzinę. Do powstałego sosu dodać kostkę bulionową. Podawać na gorąco.
Zobacz także: Czy wiesz jak zrobić faszerowane udka kurczaka?