POLECAMY

Co dodać do szaszłyków na grilla?

Co u was króluje? Mięso, a może warzywa?
Sylwia Kazimierczuk / 5 miesięcy temu

Kebab

Kebab to tureckie określenie na grillowane mięso lub te zamarynowane, przeznaczone do pieczenia. Namoczone w marynacie i odpowiednio natarte czosnkiem, pieprzem oraz papryką świetnie sprawdzi się do przygotowania szaszłyków. Możemy wykorzystać mięso wieprzowe, wołowe lub z kurczaka - najlepiej udko, które jest nieco tłustsze.

Polędwica wieprzowa

Dla osób na diecie warto przygotować wersję z mniej kaloryczną wersją mięsa. Odpowiednia jest polędwica wieprzowa, którą możemy doprawić ziołami prowansalskimi i natrzeć startym czosnkiem. Ciekawie prezentuje się w zestawieniu z czerwoną cebulą lub papryką czerwoną i żółtą. Jest to najchudsza część wieprzowiny, niezwykle delikatna i smaczna.

Warzywa

Sezonowe warzywa przełożone pieczarkami lub mięsem miękną i zyskują chrupiącą skórkę podczas grillowania. Warto wybierać spośród: cukinii, papryki czerwonej oraz żółtej, cebuli oraz bakłażana. Mają miękki miąższ, przez co skracamy czas pieczenia lub grillowania, nie narażając się na surowe warzywa. 

Owoce

Szaszłyki przygotujemy również z owoców. Zarówno te pieczone, jak i na surowo sprawdzą się w przypadku najmłodszych. Najlepiej prezentują się truskawki, ananasy, brzoskwinie lub banany. Pieczone szaszłyki owocowe zyskują lekko karmelowy posmak podczas karmelizacji cukrów zawartych w owocach. 

Owoce morza

Krewetki tygrysie, koktajlowe lub langustynki to jedne z najbardziej lubianych dodatków na grilla. Kawałki ośmiornicy nadziane na szaszłyk muszą być odpowiednio krótko pieczone, aby nie były gumowate i niesmaczne. Zamarynowane kawałki homara po upieczeniu są delikatne wewnątrz i chrupiące z wierzchu.

Słodkie pianki marshmallows

Pianki marshmallows to klasyczny amerykański przysmak podawany w formie szaszłyka. Pieczone najczęściej nad ogniskiem z wierzchu mają chrupiącą skorupkę i miękkie wnętrze. Możemy przełożyć je małymi naleśnikami pancakes oraz truskawkami oblanymi płynnym miodem lub syropem z agawy. Tak przygotowane szaszłyki zainteresują nie tylko najmłodszych.

Kofta turecka

Kofta tradycyjnie przygotowywana z mięsa mielonego jest największym przysmakiem w Turcji. Wykorzystywane jest do tego mięso jagnięce lub wołowe doprawione ostrą papryką chili, kuminem oraz pieprzem czarnym. Ważne jest, aby mięso było odpowiednio rozdrobnione i pozbawione chrząstek, które mogłyby wpłynąć na konsystencję kofty. 

Zobacz też:
25 pomysłów na soczyste szaszłyki. Sprawdź! Pomysły na doskonałe owocowe szaszłyki. Aż ślinka cieknie!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/5 miesięcy temu
może czarny czosnek? Na pewno wzbogaci całe danie smakowo. on ma inny zupełnie smak niż tradycyjny czosnek więc taki szaszłyk mółgby nabrać nowego smaku. mi osobiście bardzo odpowiada smak. dodaję go do różnych potraw bo wtedy nadaję nowy smak potrawom.