Składniki:
- 50 dag filetu z indyka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 cebule
- 15 dag pieczarek
- po strąku papryki żółtej, czerwonej i zielonej
- 3 łyżki oleju (najlepiej arachidowego)
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm świeżego imbiru
- pół słoika pędów bambusa
- przyprawa do potraw kuchni chińskiej
- szczypiorek
- sól
Przygotowanie:
Zobacz przepis na azjatycki kociołek!
- Filet opłucz, osącz, pokrój w paski.
- Wymieszaj z sosem sojowym, oprósz solą, odstaw na pół godziny.
- Cebule obierz, pokrój w piórka.
- Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki.
- Paprykę umyj, pokrój w kostkę.
- W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej. Przesmaż na nim mięso.
- Dodaj posiekany czosnek i imbir, przesmaż mieszając.
- Dodaj rozdrobnione warzywa, mieszając smaż około 5 min.
- Dodaj odsączone pędy bambusa, potrawę posyp przyprawą, wymieszaj.
- Przykryj, trzymaj na małym ogniu 3-5 minut.
- Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.