Fot. Fotolia
Aromatyzowana sól do potraw – ciekawy dodatek
Oryginalnym i jednym z najprostszych do przygotowania prezentów jest aromatyzowana sól. Do jej przyrządzenia wystarczą trzy rzeczy: sól morska lub kamienna, blender i… oryginalny dodatek. Do klasyków należą sól matcha – z dodatkiem listków zielonej herbaty, sól prowansalska z ziołami i lawendą oraz sól tajska przygotowana z kolendrą, imbirem i skórką z limonki.
Warto jednak puścić wodze fantazji – do soli można dodawać najróżniejsze przyprawy, zioła, suszone owoce czy nawet kwiaty.
Sól matcha
Składniki:
- 150g gruboziarnistej soli morskiej bądź soli kamiennej
- 70g japońskiej zielonej herbaty matcha w proszku
Sposób przyrządzenia:
- Wymieszaj składniki i umieść w słoiczku.
Zobacz także: Dlaczego joduje się sól?
Sól prowansalska
Składniki:
- 150g gruboziarnistej soli morskiej bądź soli kamiennej
- 70 g świeżych ziół – rozmaryn, bazylia, szałwia, oregano, tymianek, lawenda
Sposób przyrządzenia:
- Wszystkie świeże zioła wymyj i wysusz.
- Zmieszaj je w mikserze/blenderze razem z solą. Nie miksuj ich bardzo dokładnie - pozostaw większe kawałki ziół.
- Sól z ziołami wysyp na papier do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 stopni na ok. 5-10 min.
- Tak przygotowaną przesyp do słoiczka.
Sól tajska
Składniki:
- 150g gruboziarnistej soli morskiej bądź soli kamiennej
- 35 g mielonego imbiru
- 35 g mielonej kolendry
- Suszona skórka z 1/2 limonki
Sposób przyrządzenia:
- Wszystkie zioła zmieszaj w mikserze/blenderze razem z solą. Nie miksuj ich bardzo dokładnie – pozostaw większe kawałki ziół.
Bardzo dobrym pomysłem jest przygotowanie kilku rodzajów soli w malutkich słoiczkach, aby obdarowana osoba mogła z nimi poeksperymentować.
Każdy słoiczek można podpisać przykładami potraw, do których dobrze ją wykorzystać.
Źródło: Materiały prasowe Strefa Restauracja & Bar
Zobacz także: Jak przechowywać przyprawy?