Aromatyzowana sól do potraw – zrób ją samodzielnie!

Sól aromatyzowana to świetna przyprawa, którą możesz zrobić samodzielnie. Doskonale wzbogaci smak potraw, a przy tym ładnie wygląda, dzięki czemu idealnie nadaje się na prezent dla osoby, która lubi gotować. Oto kilka przepisów!
/ 04.12.2014 10:19

sól aromatyzowana do potraw

Fot. Fotolia

Aromatyzowana sól do potraw – ciekawy dodatek

Oryginalnym i jednym z najprostszych do przygotowania prezentów jest aromatyzowana sól. Do jej przyrządzenia wystarczą trzy rzeczy: sól morska lub kamienna, blender i… oryginalny dodatek. Do klasyków należą sól matcha – z dodatkiem listków zielonej herbaty, sól prowansalska z ziołami i lawendą oraz sól tajska przygotowana z kolendrą, imbirem i skórką z limonki.

Warto jednak puścić wodze fantazji – do soli można dodawać najróżniejsze przyprawy, zioła, suszone owoce czy nawet kwiaty.

Sól matcha

Składniki:

  • 150g gruboziarnistej soli morskiej bądź soli kamiennej
  • 70g japońskiej zielonej herbaty matcha w proszku

Sposób przyrządzenia:

  1. Wymieszaj składniki i umieść w słoiczku.

Zobacz także: Dlaczego joduje się sól?

Sól prowansalska

Składniki:

  • 150g gruboziarnistej soli morskiej bądź soli kamiennej
  • 70 g świeżych ziół – rozmaryn, bazylia, szałwia, oregano, tymianek, lawenda

Sposób przyrządzenia:

  1. Wszystkie świeże zioła wymyj i wysusz. 
  2. Zmieszaj je w mikserze/blenderze razem z solą. Nie miksuj ich bardzo dokładnie - pozostaw większe kawałki ziół.
  3. Sól z ziołami wysyp na papier do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 stopni na ok. 5-10 min.
  4. Tak przygotowaną przesyp do słoiczka.

Sól tajska

Składniki:

  • 150g gruboziarnistej soli morskiej bądź soli kamiennej
  • 35 g mielonego imbiru
  • 35 g mielonej kolendry
  • Suszona skórka z 1/2 limonki

Sposób przyrządzenia:

  1. Wszystkie zioła zmieszaj w mikserze/blenderze razem z solą. Nie miksuj ich bardzo dokładnie – pozostaw większe kawałki ziół.

Bardzo dobrym pomysłem jest przygotowanie kilku rodzajów soli w malutkich słoiczkach, aby obdarowana osoba mogła z nimi poeksperymentować.

Każdy słoiczek można podpisać przykładami potraw, do których dobrze ją wykorzystać.

Źródło: Materiały prasowe Strefa Restauracja & Bar

Zobacz także: Jak przechowywać przyprawy?

Redakcja poleca

REKLAMA