Fot. Fotolia
Zastosowanie soli w czyszczeniu:
- sól rozcieńczona w ciekłym amoniaku bardzo bobrze wywabia tłuste palmy nawet z delikatnych jedwabnych tkanin, zmieszana z octem jest doskonałym środkiem do czyszczenia czerwonej i żółtej miedzi; tą mieszanką można domyć brudne butelki i karafki;
- impregnowanie drewna roztworem z soli chroni je przed gniciem;
- plamy po tuszu oraz po rdzy możemy wywabić solą zmieszaną z sokiem z cytryny, przedtem roztwór należy wystawić na działanie promieni słonecznych. Po pierwszym zastosowaniu plamy wyraźnie zbledną, zaś po kolejnych ostatecznie znikną;
- brud z przedmiotów wykonanych ze słomy lub trzciny bardzo dobrze można wyczyścić suchą solą, po takim czyszczeniu rzeczy wyglądają jak nowe;
- batystowe chusteczki odzyskają swoją biel, jeśli przed praniem wymoczycie je w osolonej wodzie;
- usuwanie śladów od przypalenia żelazkiem: najpierw trzeba tkaninę zmoczyć w zimnej wodzie i obficie posypać solą, po 20 minutach strząsnąć sól i przepłukać wodą.
- dywan możemy szybko wyczyścić, najpierw posypując go solą, a następnie czyszcząc odkurzaczem;
- stare plamy po herbacie zmyjemy z filiżanek gorącą osoloną wodą lub zetrzemy szczyptą soli;
- jeśli popielniczka nie chce się domyć, należy przetrzeć ją szmatką z odrobiną soli, a następnie przepłukać zimną wodą;
- stare plecione z jasnej słomki meble możemy odświeżyć, przemywając je chłodną osoloną wodą.
Zobacz także: Zastosowanie octu w kuchni i podczas porządków
Sól na ratunek przypalonym produktom:
- jeśli na nowej żeliwnej patelni rozżarzymy trochę soli, jedzenie nie będzie się przypalać;
- aby ciastka nie przypaliły się od spodu, należy blachę pod foremką posypać solą;
- poprawimy smak przypalonego mleka, wsypując do niego szczyptę soli i studząc. Mleko, do którego dodano niewielką ilość soli, nie będzie kwaśniało;
Sól przedłuża świeżość produktów:
- żeby zmącony olej słonecznikowy stał się przezroczysty, wystarczy do litra oleju dodać łyżeczkę soli, a po trzech dniach przelać go do innej butelki;
- pokrojona cebula będzie dłużej świeża, jeśli położy się ją na talerzu poprzednio posypanym solą;
- żeby pokrojone jabłka nie pociemniały, można je polać lekko osoloną wodą;
- masło w upalne dni nie będzie się topić, jeśli maselniczkę zawiniemy w ściereczkę zamoczoną w słonej wodzie;
- jeśli do chlebaka włożymy oczyszczony ziemniak i trochę soli, to chleb będzie czerstwiał wolniej;
- czy jajko jest świeże możemy sprawdzić w następujący sposób: w szklance wody należy rozpuścić łyżkę soli, świeże jajko w takim roztworze opuści się na dno, nieświeże będzie pływać u góry, a niezupełnie świeże znajdzie się pośrodku szklanki;
- do wody, w której będziemy gotować jajka, trzeba nasypać soli, jeśli jajko pęknie w osolonej wodzie, nie rozleje się;
- w suchej soli możemy długo przechowywać świeże jajka;
- żeby białka lepiej się ubijały, należy przed ubijaniem dodać do nich szczyptę soli.
Sól chroni przed pleśnią:
- koncentrat pomidorowy nie pokryje się pleśnią, jeśli z góry posypiemy go warstwą soli;
- niewielka ilość soli umieszczona w chlebaku będzie chronić chleb od pleśni.
Fragment pochodzi z książki "Sól. Lecznicze właściwości", Wydawnictwo Vital. Publikacja za zgodą wydawcy.
Zobacz także: Zapachy w kuchni - jak im zaradzić?