Placki ryżowe - przepis składniki i przygotowanie

Według przepisu z Kalifornii. Z pysznym sosem z cukinii, pomidorów i papryki!
Robert Grotkowski / 29.03.2015 12:06
DRUKUJ PRZEPIS
Placki ryżowe - przepis składniki i przygotowanie fot. Fotolia
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 55 min
Ilość kalorii: 550 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 jajka
  • 175 ml mleka
  • 125 g mąki
  • sól, biały pieprz
  • 1,5 filiżanki gotowanego ryżu
Sos warzywny:
  • 2 małe cukinie
  • 2 pomidory
  • 1 żółta papryka
  • 2 łyżki oleju
  • sól, czarny pieprz
  • 100 ml białego wina
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 70 g koncentratu pomidorowego
Dodatkowo:
  • tłuszcz do smażenia
  • łyżka pestek słonecznika
  • 2 łyżki tartego sera
  • 1 łyżka posiekanych ziół
Przygotowanie:

W ten sposób przygotowuje się je np. w Kalifornii. Pysznym dodatkiem do placków są warzywa duszone są w winie. Zobacz przepis na placki ryżowe z warzywami!

  1. Wymieszaj jajka z mlekiem, mąką, solą i pieprzem.
  2. Ciasto odstaw do napęcznienia. Dodaj do niego ryż.
  3. Przygotuj sos: cukinię oczyść, umyj i pokrój w krótkie paski.
  4. Pomidory krótko zblanszuj, obierz, przekrój na pół, usuń pestki, miąższ pokrój w paski.
  5. Paprykę przekrój na pół, wytnij nasadę ogonka, usuń pestki i pokrój w małą kostkę.
  6. Olej rozgrzej na patelni, zeszklij na nim cukinię i paprykę, dodaj pomidory, dopraw solą i pieprzem. Dodaj wino, bulion i koncentrat pomidorowy.
  7. Duś warzywa 10 minut na małym ogniu. Nagrzej piekarnik do temperatury 100°C.
  8. Na małej patelni rozgrzej tłuszcz.
  9. Usmaż na nim partiami 16 małych placków. Gotowe trzymaj w ciepłym piekarniku (65 stopni przy włączonym termoobiegu).
  10. Pestki słonecznika zrumień na suchej patelni.
  11. Placki podaj z sosem warzywnym, posyp pestkami słonecznika i serem.
  12. Udekoruj ulubionymi ziołami, np. bazylią.

Wypróbuj inne pyszne dania z ryżu:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA