Wino z jabłek - 3 sprawdzone przepisy
Wino z jabłek to jeden ze smaczniejszych trunków, który możesz przygotować jesienią we własnym domu. Można zrobić je z samych owoców albo dodać rodzynki i korzenne przyprawy.

- Małgorzata Machnicka
Opublikowano: 17.08.2020, 15:34
Reklama
Wino z jabłek przygotowywane na bazie Szarej Renety, Jonagold lub innej odmiany, cieszy się uznaniem na polskich stołach od dawna. Do jego zrobienia są potrzebne (poza owocami) drożdże winiarskie, cukier i przyprawy - cynamon, goździki, anyż lub kardamon.
Reklama
Spis treści:
Przepis na wino z jabłek
Składniki:
- 5 kg jabłek,
- 1 kg cukru,
- 1 l wody,
- drożdże winiarskie.
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyj, obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne.
- Przepuść przez sokownik lub sokowirówkę.
- Przygotuj syrop cukrowy - wodę zagotuj z cukrem i ostudź.
- Sok wlej do gąsiora, dodaj syrop.
- Drożdże przygotuj według przepisu na opakowaniu i dodaj po 20 minutach do soku.
- Korek gąsiora zatkaj watą, a po 3-4 dniach włóż rurkę fermentacyjną.
- Po około 5 tygodniach zlej wino z jabłek znad osadu, rozlej do butelek i wstaw w chłodne miejsce.
Przepis na wino z soku jabłkowego
Składniki:
- 10 litrów soku jabłkowego 100%,
- drożdże winiarskie,
- 1 laska cynamonu,
- kilka goździków.
Sposób przygotowania:
- Sok jabłkowy przelej do galonu, dodaj laskę cynamonu i goździki (możesz go dosłodzić cukrem lub miodem, jeśli lubisz słodsze alkohole).
- Dodaj drożdże winiarskie w proporcji podanej na opakowaniu.
- Całość zakręć, w galonie umieść rurkę, a do małego zbiorniczka na górze wlej odrobinę wody.
- Odstaw w ciepłe, zacienione miejsce na 2-3 tygodnie, do czasu ukończenia fermentacji.
- Po tym czasie przelej wino z soku jabłkowego do butelek i pozostaw do leżakowania na minimum 3 miesiące.

Przepis na wino z jabłek i rodzynek
Składniki:
- 5 kg jabłek,
- 1 kg rodzynek,
- 2 l przegotowanej wody,
- drożdże winiarskie,
- 500 g cukru,
- sok z 3 cytryn,
- pożywka dla drożdży.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj matkę drożdżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Jabłka umyj i wyciśnij z nich sok (w sokowniku lub sokowirówce).
- Do gąsiora wlej sok, dodaj rodzynki i matkę drożdżową.
- Wymieszaj cukier z przegotowaną wodą i ostudź.
- Słodki syrop dodaj do soku z jabłek.
- Zatkaj butlę korkiem z rurką fermentacyjną.
- Po 2 miesiącach przelej wino z jabłek i rodzynek do mniejszych butelek i odstaw w ciemne miejsce na 3 miesiące leżakowania.

fot. Adobe Stock
Reklama
Więcej przepisów na domowe alkohole:
Reklama
Reklama
Reklama