Reklama

Wino z jabłek przygotowywane na bazie Szarej Renety, Jonagold lub innej odmiany, cieszy się uznaniem na polskich stołach od dawna. Do jego zrobienia są potrzebne (poza owocami) drożdże winiarskie, cukier i przyprawy - cynamon, goździki, anyż lub kardamon.

Reklama

Spis treści:

  1. Przepis na wino z jabłek
  2. Przepis na wino z soku jabłkowego
  3. Przepis na wino z jabłek i rodzynek

Przepis na wino z jabłek

Składniki:

  • 5 kg jabłek,
  • 1 kg cukru,
  • 1 l wody,
  • drożdże winiarskie.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyj, obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne.
  2. Przepuść przez sokownik lub sokowirówkę.
  3. Przygotuj syrop cukrowy - wodę zagotuj z cukrem i ostudź.
  4. Sok wlej do gąsiora, dodaj syrop.
  5. Drożdże przygotuj według przepisu na opakowaniu i dodaj po 20 minutach do soku.
  6. Korek gąsiora zatkaj watą, a po 3-4 dniach włóż rurkę fermentacyjną.
  7. Po około 5 tygodniach zlej wino z jabłek znad osadu, rozlej do butelek i wstaw w chłodne miejsce.

Przepis na wino z soku jabłkowego

Składniki:

  • 10 litrów soku jabłkowego 100%,
  • drożdże winiarskie,
  • 1 laska cynamonu,
  • kilka goździków.

Sposób przygotowania:

  1. Sok jabłkowy przelej do galonu, dodaj laskę cynamonu i goździki (możesz go dosłodzić cukrem lub miodem, jeśli lubisz słodsze alkohole).
  2. Dodaj drożdże winiarskie w proporcji podanej na opakowaniu.
  3. Całość zakręć, w galonie umieść rurkę, a do małego zbiorniczka na górze wlej odrobinę wody.
  4. Odstaw w ciepłe, zacienione miejsce na 2-3 tygodnie, do czasu ukończenia fermentacji.
  5. Po tym czasie przelej wino z soku jabłkowego do butelek i pozostaw do leżakowania na minimum 3 miesiące.
jak zrobić wino z jabłek
fot. Adobe Stock

Przepis na wino z jabłek i rodzynek

Składniki:

  • 5 kg jabłek,
  • 1 kg rodzynek,
  • 2 l przegotowanej wody,
  • drożdże winiarskie,
  • 500 g cukru,
  • sok z 3 cytryn,
  • pożywka dla drożdży.

Sposób​ przygotowania:

  1. Przygotuj matkę drożdżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Jabłka umyj i wyciśnij z nich sok (w sokowniku lub sokowirówce).
  3. Do gąsiora wlej sok, dodaj rodzynki i matkę drożdżową.
  4. Wymieszaj cukier z przegotowaną wodą i ostudź.
  5. Słodki syrop dodaj do soku z jabłek.
  6. Zatkaj butlę korkiem z rurką fermentacyjną.
  7. Po 2 miesiącach przelej wino z jabłek i rodzynek do mniejszych butelek i odstaw w ciemne miejsce na 3 miesiące leżakowania.
wino z jabłek i rodzynek

fot. Adobe Stock

Reklama

Więcej przepisów na domowe alkohole:

Reklama
Reklama
Reklama