Wino z agrestu - przepis na domowy trunek
Wino z agrestu powinno leżakować przez 2-3 miesiące. Dopiero po upływie tego czasu rozwinie pełnię smaku i aromatu. Do przygotowania wina, wykorzystaj bardzo dojrzałe owoce.
Opublikowano: 20.07.2021, 16:32
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 600 ml wody,
- 400 g cukru,
- 5 kg agrestu.
Reklama
Przygotowanie:
Wino z agrestu jest banalnie proste w przygotowaniu. Nie potrzebujesz więc wielkich umiejętności, aby delektować się jego pysznym smakiem - a to tylko jeden z wielu pomysłów na przetwory z agrestu.
- Agrest umyj, odsącz z wody. Następnie z owoców wyciśnij moszcz.
- Zagotuj 300 ml wody razem z 200 g cukru.
- Słodką wodą zalej przygotowany moszcz.
- Owoce ubij drewnianym tłuczkiem lub drewnianą łyżką.
- Odstaw na tydzień w ciemne miejsce.
- Po tygodniu dodaj kolejne 300 ml wody i 200 g cukru. Odstaw wino z agrestu w ciemne miejsce na 2 miesiące.
Reklama
Zobacz więcej przepisów z agrestem:
Pleśniak z agrestem
Dżem agrestowy
Nalewka z agrestu na wódce i spirytusie
Reklama
Reklama
Reklama