Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2 duże lub 3 mniejsze granaty,
  • litr wódki,
  • 50 g cukru,
  • sok z małej cytryny.
Reklama
Przygotowanie:

Nalewka z granatu to pyszny, orzeźwiający napój, którzy przyjemnie rozgrzewa, a jednocześnie nie jest zbyt słodki ani gęsty. Przygotujesz ją w kilka chwil. Aby obrać granat, wykorzystaj nóż i małą łyżeczkę, a następnie przygotuj alkoholową mieszankę w sam raz na spotkania ze znajomymi lub rodziną.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce granatu dokładnie oczyść z białych błonek i przesyp do dużego, wyparzonego słoika.
  2. Zalej wódką, szczelnie zamknij i odstaw na ok. 3-4 tygodnie. Co kilka dni potrząsaj słoikiem, aby wymieszać składniki.
  3. Po tym czasie alkohol zlej do osobnej butelki lub słoika, a owoce zasyp cukrem i zalej sokiem z cytryny.
  4. Ponownie zamknij słój i odstaw na tydzień. Następnie z powrotem wlej alkohol i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 4 tygodnie.
  5. Po tym czasie gotową nalewkę z granatu przefiltruj i rozlej do butelek.
Reklama

Czytaj także:
Jesienne nalewki na 4 sposoby
Nalewka z bursztynu

Nalewka z jagody kamczackiej

Reklama
Reklama
Reklama