Do ważenia używa się słodu jasnego, następnie dodaje się słód ciemny, palony, karmelowy, tak aby uzyskać odpowiednią barwę.
","aspectRatio":2.5340136054421767},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/02/fotolia12430949subscriptionxxl-329865f.jpg","width":765,"height":1024,"title":"Piwa górnej fermentacji - piwa typu ale","description":"
Piwo stout
Jest to piwo ciemne wywodzące się od portera. Właściwie laicy nie potrafią wskazać wyraźnych różnic między tymi piwami. Obecnie znacznie się one zatarły, natomiast to co powinniśmy wiedzieć - stout to w uproszczeniu mówiąc mocniejszy porter, choć obecnie w praktyce - bywa z tym różnie, jako że ścisłe tradycje obu tych piw nie są już tak przestrzegane.
Najpopularniejszym rodzajem jest dry stout, które w smaku może odrobinę przypominać kawę.
Drugą popularną wariacją jest imperial stout - piwo bardzo ciemne i mocne. Zawartość alkoholu w tym trunku może sięgać nawet 9 - 10%.
","aspectRatio":1.3385620915032679},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/02/fotolia15400933subscriptionxxl-bef2469.jpg","width":768,"height":768,"title":"Piwa górnej fermentacji - piwa typu ale","description":"
Piwo ale
Wywodzące się z Anglii ale, jest piwem jasnym (o kolorze jasnobrązowym lub ciemnobrązowym) i mocnym, w którym zawartość alkoholu sięga 6%.
Ale produkowane jest w kilku odmianach: bitter (gorzki smak), mild (łagodny smak), India Pale Ale (średnio gorzki smak), old (mocne), stock (mocne i trwałe).
","aspectRatio":1},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/02/fotolia27074479subscriptionl-7628d31.jpg","width":1895,"height":3334,"title":"Piwa górnej fermentacji - piwa typu ale","description":"
Altbier
Piwo altbier zwane jest w skrócie alt. Alt to piwo półciemne, wytwarzane podobnie jak pale ale (brytyjskie piwo mocno chmielone, dosyć gorzkie), ale leżakujące w niższej temperaturze.
Altbier produkowane jest ze słodu jęczmiennego i jednokomórkowych kultur drożdży.
","aspectRatio":1.7593667546174143}]}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"globalOpenWebSettings":null,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://polki.pl:443"},{"label":"Przepisy","url":"https://polki.pl/przepisy/"},{"label":"Napoje","url":"https://polki.pl/przepisy/napoje/"},{"label":"Piwa górnej fermentacji - piwa typu ale"}],"seoMetadata":{"title":"Piwa górnej fermentacji - piwa typu ale","description":"Podstawowe rodzaje fermentacji stosowane w piwowarstwie to fermentacja górna, dolna i spontaniczna. Oto przekrój klasycznych odmian piwa warzonych metodą fermentacji górnej, czyli piw typu ale.","metaTitle":"Piwa górnej fermentacji - piwa typu ale","metaDescription":"Podstawowe rodzaje fermentacji stosowane w piwowarstwie to fermentacja górna, dolna i spontaniczna. Oto przekrój klasycznych odmian piwa warzonych metodą fermentacji górnej, czyli piw typu ale.","image":{"crop":[0,0,768,512],"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":768,"width":768,"alt":"Piwo","title":"Nieznane","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/02/fotolia20686095subscriptionxl-961502a.jpg","sourceName":null},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://polki.pl/przepisy/napoje/piwa-gornej-fermentacji-piwa-typu-ale/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://polki.pl/przepisy/napoje/piwa-gornej-fermentacji-piwa-typu-ale/","canonicalUrl":"https://polki.pl/przepisy/napoje/piwa-gornej-fermentacji-piwa-typu-ale/","permutiveModel":{"category":["napoje","przepisy"],"subcategory":["article"],"channel":"przepisy","title":"Piwa górnej fermentacji - piwa typu ale","article":{"id":"1084432","description":"Podstawowe rodzaje fermentacji stosowane w piwowarstwie to fermentacja górna, dolna i spontaniczna. Oto przekrój klasycznych odmian piwa warzonych metodą fermentacji górnej, czyli piw typu ale.","type":"article","author":"annalach","tags":["ale","alkohol","lager","napoje","piwo","serwowanie napojów"]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"Piwa%20g%C3%B3rnej%20fermentacji%20-%20piwa%20typu%20ale","tweet":"Piwa%20g%C3%B3rnej%20fermentacji%20-%20piwa%20typu%20ale","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/02/fotolia20686095subscriptionxl-961502a.jpg","url":"https://polki.pl/przepisy/napoje/piwa-gornej-fermentacji-piwa-typu-ale/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://polki.pl/przepisy/napoje/piwa-gornej-fermentacji-piwa-typu-ale/#Article","@type":"Article","description":"Podstawowe rodzaje fermentacji stosowane w piwowarstwie to fermentacja górna, dolna i spontaniczna. Oto przekrój klasycznych odmian piwa warzonych metodą fermentacji górnej, czyli piw typu ale.","image":[{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/02/fotolia20686095subscriptionxl-961502a.jpg?resize=768,768","width":768,"height":768},{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/02/fotolia20686095subscriptionxl-961502a.jpg?resize=768,768","width":768,"height":768}],"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://polki.pl/przepisy/napoje/piwa-gornej-fermentacji-piwa-typu-ale/"},"name":"Piwa górnej fermentacji - piwa typu ale","url":"https://polki.pl/przepisy/napoje/piwa-gornej-fermentacji-piwa-typu-ale/","author":[{"@type":"Person","name":"Anna Lach"}],"dateModified":"2025-02-03T07:35:14+01:00","datePublished":"2012-02-17T15:54:40+01:00","headline":"Piwa górnej fermentacji - piwa typu ale","keywords":"ale, alkohol, lager, napoje, piwo, serwowanie napojów","publisher":{"@type":"Organization","name":"polki.pl","url":"https://polki.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":75,"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/03/cropped-polki-logo-white-8b5cb7f-1035902.png?resize=265,75","width":265}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["napoje","przepisy"],"channel":"przepisy","format":"gallery","pageid":"1084432","primary_cat":"napoje","subcat":"article","author":"annalach","publish_date":"2012-02-17T14:54:40+00:00","template":"article","taxonomies":{"posttag":["ale","alkohol","lager","napoje","piwo","serwowanie-napojow"]}},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["napoje","przepisy"],"channel":"przepisy","format":"gallery","pageid":"1084432","primary_cat":"napoje","subcat":"article","posttag":["ale","alkohol","lager","napoje","piwo","serwowanie-napojow"]},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"napoje"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["napoje","przepisy"]},{"key":"tags","value":["ale","alkohol","lager","napoje","piwo","serwowanie-napojow"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"crop":[0,0,768,512],"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":768,"width":768,"alt":"Piwo","title":"Nieznane","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/02/fotolia20686095subscriptionxl-961502a.jpg","sourceName":null},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"display":"Kategorie","terms":[{"slug":"napoje","display":"Napoje","parent":{"slug":"przepisy","display":"Przepisy"},"taxonomy":"category"},{"slug":"przepisy","display":"Przepisy","taxonomy":"category"}]},{"display":"Tagi","terms":[{"slug":"ale","display":"ale","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"alkohol","display":"alkohol","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"lager","display":"lager","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"napoje","display":"napoje","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"piwo","display":"piwo","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"serwowanie-napojow","display":"serwowanie napojów","taxonomy":"post_tag"}]},{"display":"Formaty","terms":[{"slug":"post-format-gallery","display":"Galeria","taxonomy":"post_format"}]}],"table":null,"postFormat":"gallery","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":"nS2Vh.NI7ab9BLjGRHrCNaSc..muJSQb.EDFeor8OVT.H7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"1642845","content_title":"Piwa górnej fermentacji - piwa typu ale","content_type":"article","publication_date":"2012-02-17T14:54:40+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":1084432,"contentName":"Piwa górnej fermentacji - piwa typu ale","contentType":"ContentGallery","contentUrl":"https://polki.pl/przepisy/napoje/piwa-gornej-fermentacji-piwa-typu-ale/","pageType":"Content","siteCategory":"polki.pl/Przepisy/Napoje","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Napoje","website":"polki-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Przepisy","Napoje"],"keywords":["ale","alkohol","lager","napoje","piwo","serwowanie napojów"],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"polki","schemaId":"https://polki.pl/przepisy/napoje/piwa-gornej-fermentacji-piwa-typu-ale/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"1084432"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/Polki.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":true},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":"0nTg2CcJdyfa71wsQUdLG5mWEvbwyPH6eJVsX5aHUer.g7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}},{"componentId":"im_warning_notice_widget","props":{"data":{"displayOnAllCategories":false,"categories":["zdrowie","leki","diagnostyka","choroby","cukrzyca","grypa-i-przeziebienie","medycyna-naturalna","nowotwory","pierwsza-pomoc","prawa-pacjenta","psychologia","tarczyca","oczy"],"content":"Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!"},"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"0fe59064b8b1b7c9a70b2958cd1a4f7a","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":true,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"242f481d401ac7b2e9eed2a9ed1fbcdc","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
\r\n
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
Podstawowe rodzaje fermentacji stosowane w piwowarstwie to fermentacja górna, dolna i spontaniczna. Oto przekrój klasycznych odmian piwa warzonych metodą fermentacji górnej, czyli piw typu ale.
Metoda produkcji piwa zwana fermentacją górną, polega na warzeniu piwa przy użyciu odpowiedniego rodzaju drożdży i nastawieniu temperatury procesu w granicach 16 - 24 stopni C. Odpowiednie szczepy - drożdże górnej fermentacji - nie osiadają na dnie beczki, tak jak ma to miejsce podczas fermentacji dolnej, ale pozostają na powierzchni brzeczki. Piwa zaliczane do fermentacji górnej znane są także jako piwa ale.
Reklama
1 z 6
Piwa górnej fermentacji - piwa typu ale
Piwo pszeniczne
Piwo produkowane ze słodu jęczmiennego z dodatkiem pszenicy lub słodu pszenicznego.
Zapachy dominujące w piwach pszenicznych to goździki oraz gałka muszkatołowa.
Natomiast w smaku wyraźnie wyczuwalna jest nuta słodyczy powstała ze słodu, karmel oraz posmak chleba.
2 z 6
Piwa górnej fermentacji - piwa typu ale
Kolsch
Nazwa brzmi niemiecko. I nie ma w tym nic dziwnego, bo piwa typu kolsch pochodzą z Kolonii w Niemczech.
Jest najjaśniejszym piwem górnej fermentacji. Jest bardzo przejrzyste i klarowne z lekkim połyskiem. Ważone jest głównie ze słodu jęczmiennego.
Orzeźwiające i lekkie piwo kolsch posiada lekko owocowy aromat, a w smaku można wyczuć zioła i umiarkowaną goryczkę.
3 z 6
Piwa górnej fermentacji - piwa typu ale
Piwo porter
Czarne lub rubinowe piwo, mocne i gorzkie.
Obecnie portery posiadają zawartość ekstraktu słodowego w wysokości 11%, natomiast zawartość alkoholu to 5%.
Do ważenia używa się słodu jasnego, następnie dodaje się słód ciemny, palony, karmelowy, tak aby uzyskać odpowiednią barwę.
4 z 6
Piwa górnej fermentacji - piwa typu ale
Piwo stout
Jest to piwo ciemne wywodzące się od portera. Właściwie laicy nie potrafią wskazać wyraźnych różnic między tymi piwami. Obecnie znacznie się one zatarły, natomiast to co powinniśmy wiedzieć - stout to w uproszczeniu mówiąc mocniejszy porter, choć obecnie w praktyce - bywa z tym różnie, jako że ścisłe tradycje obu tych piw nie są już tak przestrzegane.
Najpopularniejszym rodzajem jest dry stout, które w smaku może odrobinę przypominać kawę.
Drugą popularną wariacją jest imperial stout - piwo bardzo ciemne i mocne. Zawartość alkoholu w tym trunku może sięgać nawet 9 - 10%.
5 z 6
Piwa górnej fermentacji - piwa typu ale
Piwo ale
Wywodzące się z Anglii ale, jest piwem jasnym (o kolorze jasnobrązowym lub ciemnobrązowym) i mocnym, w którym zawartość alkoholu sięga 6%.
Ale produkowane jest w kilku odmianach: bitter (gorzki smak), mild (łagodny smak), India Pale Ale (średnio gorzki smak), old (mocne), stock (mocne i trwałe).
6 z 6
Piwa górnej fermentacji - piwa typu ale
Altbier
Piwo altbier zwane jest w skrócie alt. Alt to piwo półciemne, wytwarzane podobnie jak pale ale (brytyjskie piwo mocno chmielone, dosyć gorzkie), ale leżakujące w niższej temperaturze.
Altbier produkowane jest ze słodu jęczmiennego i jednokomórkowych kultur drożdży.
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.